Cikotić: Nakon sukoba u Blažuju, jednoj osobi izrečena mjera protjerivanja

Srna
Cikotić: Nakon sukoba u Blažuju, jednoj osobi izrečena mjera protjerivanja

SARAJEVO - Mjera protjerivanja iz BiH izrečena je jednoj osobi zbog sukoba migranata u Blažuju i napada na policiju i službenike Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić.

Cikotić je naveo da je ta osoba trenutno smještena i pod nadzorom u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

On je poslije sjednice sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH rekao da je sinoćni sukob u migrantskom kampu počeo nakon što je osoba, porijeklom iz Irana, provocirala na vjerskoj osnovi migrante iz Avganistana i Pakistana.

"Došlo je do sukoba, odnosno pokušaja da oni to riješe između sebe. Intervenisala je i Služba za poslove sa starancima i pripadnici IOM-a, ali je suštinski odgovor na incident i nered dala Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i pripadnici MUP-a", rekao je Cikotić.

On je istakao da se to pretvorilo u nasilje velikih razmjera, da je nekoliko policajaca i pripadnika IOM-a povrijeđeno, kao i veći broj migranata.

Govoreći o novcu koji se daje za rješavanje migrantske krize, Cikotić je istakao da je posredstvom Evropske komisije od 2018. godine proslijeđeno oko 89 miliona evra.

"Ništa od tog novca nije implementirano preko institucija i budžeta BiH, već se to radi preko međunarodnih organizacija. Što se tiče drugih izvora sredstava, mi nemamo podatke", rekao je Cikotić i dodao da institucije BiH ne odlučuju o načinu utroška tog novca.

Cikotić smatra da je povratak ilegalnih migranata u zemlje porijekla izuzetno teško realizovati, da deportacija ide teško, te da i primjena Sporazuma o readmisiji sa Pakistanom neće biti ni brza ni laka, jer taj dokument nisu potpisale zemlje iz kojih migranti kreću u migracije.

"Mi migrante protjerujemo po dvije osnove, ako su prijetnja po nacionalnu bezbjednost BiH i potpomognuti dobrovoljni povratak za one koji žele da se vrate institucije obezbjeđuju sredstva za povratak", rekao je Cikotić.

On je dodao da kvalitetno upravljati migracijama ne mogu ni humanitarne organizacije, a ni institucije u BiH poput Službe za poslove sa strancima koja nema dovoljno kapaciteta.

Cikotić je dodao da je Komisiji predočen pregled najznačajnijih aktivnosti na rješavanju bezbjednosnih izazova, rizika i prijetnji za BiH, te da je težište izvještaja vezano za migrantsku krizu.

Predsjedavajući Komisije Asim Sarajlić rekao je da je zadovoljan radom Cikotića i istakao da se dijalogom može doći do boljih i kvalitetnih rješenja. "Učinićemo sve da pomognemo Ministarstvu bezbjednosti i Graničnoj policiji, ali to zavisi od budžeta", rekao je Sarajlić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana