Цикотић: Након сукоба у Блажују, једној особи изречена мјера протјеривања

Срна
Цикотић: Након сукоба у Блажују, једној особи изречена мјера протјеривања

САРАЈЕВО - Мјера протјеривања из БиХ изречена је једној особи због сукоба миграната у Блажују и напада на полицију и службенике Међународне организације за миграције /ИОМ/, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић.

Цикотић је навео да је та особа тренутно смјештена и под надзором у Имиграционом центру у Источном Сарајеву.

Он је послије сједнице са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ рекао да је синоћни сукоб у мигрантском кампу почео након што је особа, поријеклом из Ирана, провоцирала на вјерској основи мигранте из Авганистана и Пакистана.

"Дошло је до сукоба, односно покушаја да они то ријеше између себе. Интервенисала је и Служба за послове са старанцима и припадници ИОМ-а, али је суштински одговор на инцидент и неред дала Јединица за подршку МУП-а Кантона Сарајево и припадници МУП-а", рекао је Цикотић.

Он је истакао да се то претворило у насиље великих размјера, да је неколико полицајаца и припадника ИОМ-а повријеђено, као и већи број миграната.

Говорећи о новцу који се даје за рјешавање мигрантске кризе, Цикотић је истакао да је посредством Европске комисије од 2018. године прослијеђено око 89 милиона евра.

"Ништа од тог новца није имплементирано преко институција и буџета БиХ, већ се то ради преко међународних организација. Што се тиче других извора средстава, ми немамо податке", рекао је Цикотић и додао да институције БиХ не одлучују о начину утрошка тог новца.

Цикотић сматра да је повратак илегалних миграната у земље поријекла изузетно тешко реализовати, да депортација иде тешко, те да и примјена Споразума о реадмисији са Пакистаном неће бити ни брза ни лака, јер тај документ нису потписале земље из којих мигранти крећу у миграције.

"Ми мигранте протјерујемо по двије основе, ако су пријетња по националну безбједност БиХ и потпомогнути добровољни повратак за оне који желе да се врате институције обезбјеђују средства за повратак", рекао је Цикотић.

Он је додао да квалитетно управљати миграцијама не могу ни хуманитарне организације, а ни институције у БиХ попут Службе за послове са странцима која нема довољно капацитета.

Цикотић је додао да је Комисији предочен преглед најзначајнијих активности на рјешавању безбједносних изазова, ризика и пријетњи за БиХ, те да је тежиште извјештаја везано за мигрантску кризу.

Предсједавајући Комисије Асим Сарајлић рекао је да је задовољан радом Цикотића и истакао да се дијалогом може доћи до бољих и квалитетних рјешења. "Учинићемо све да помогнемо Министарству безбједности и Граничној полицији, али то зависи од буџета", рекао је Сарајлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана