Centralna banka ne odustaje od zahtjeva za uspostavljanje registra fizičkih lica na nivou BiH: Izmišljena opravdanja za prenos nadležnosti

Aleksandar Stojanović
Centralna banka ne odustaje od zahtjeva za uspostavljanje registra fizičkih lica na nivou BiH: Izmišljena opravdanja za prenos nadležnosti

SARAJEVO, BANjALUKA - Bez obzira na to što su pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o aranžmanu sa BiH propali zbog uslova kojim se predviđa uspostavljanje centralnog registra fizičkih lica, Centralna banka BiH ne odustaje od realizacije ovog plana i pored toga što to za Srpsku predstavlja prenos nadležnosti na nivo BiH.

Centralna banka u saopštenju je istakla da ima zakonski osnov za uspostavljanje centralnog registra i pozvala se na član 70. Zakona o centralnoj banci koji kaže da “u izvršenju svojih dužnosti Centralna banka samostalno donosi propise” te da takvi propisi imaju zakonsku snagu na nivou cijele teritorije BiH.

Prema ocjeni pravnika, ovo predstavlja paušalno tumačenje zakona. Advokat i narodni poslanik Milan Petković kaže da je ovdje ključan dio “u izvršenju svojih dužnosti” te da Centralna banka ovdje ne koristi pravno, već jezičko tumačenje koje njima odgovara.

- Dakle, djelovanje Centralne banke nije propisano samo Zakonom o Centralnoj banci, već i drugim pravnim aktima na nivou BiH. Oni imaju pravo da donose propise, ali to ne znači da oni donose propise iz ove oblasti, nego iz onih oblasti koje su u nadležnosti Centralne banke, a koje su regulisane zakonima na nivou BiH. Sve ono što je entitetska nadležnost oni ne mogu svojim aktima da regulišu - istakao je Petković.

On dodaje da ovo ne bi ni bio uslov MMF-a i da bi Centralna banka već uspostavila registar fizičkih lica da je ovo u nadležnosti BiH.

- Mislim da je suvišno govoriti o pravu Centralne banke i u slučaju da oni donesu takav akt, on će sigurno biti predmet apelacije Ustavnom sudu - zaključuje Petković.

Ovo pitanje komentarisao je i predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da će Srpska spriječiti svaki pokušaj prenosa nadležnosti.

- I Republika Srpska je involvirana u rad te Centralne banke. Ali sva ova priča govori o njoj, koja se nije drznula u ovih godinu dana pandemije da ponudi bar jednu mjeru da sanira štetu, ali su veoma istrajni u nastojanju da obezbijede prenos nadležnosti - rekao je Dodik.

On je dodao da je prenos nadležnosti za Srpsku neprihvatljiv, pogotovo na ovako perfidan način, kako želi da uradi Centralna banka.

- Mislim da je to neprihvatljivo i naši ljudi u CBBiH i u zajedničkim institucijama nisu spremni da prelaze preko takvih jednostranih akata - istakao je Dodik.

Pregovori između MMF-a i BiH su privremeno zaustavljeni zato što na nivou BiH nije postojala saglasnost u vezi sa uslovima za aranžman vrijedan 1,5 milijardi KM, od kojih je oko pola milijarde trebalo da pripadne Srpskoj. Pored ovog, tu su bila još dva uslova, a u pitanju su zahtjevi u vezi sa sertifikovanim potpisima te stari zahtjev za osnivanje fonda za finansijsku stabilnost koji bi trebalo da djeluje u okviru Agencije za osiguranje depozita na nivou BiH.

APIF

Ministar finansija RS Zora Vidović ranije je izjavila da je zahtjev za osnivanje jedinstvenog registra fizičkih lica pri Centralnoj banci neprihvatljiv, jer takav registar je u nadležnosti entiteta.

- Mi smo taj registar sačinili prije dvije godine u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) i nema nikakve potreba da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonski osnov za to - rekla je ranije Vidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana