Britanski ambasador sa premijerom i ministrima RS: Prioritet zaštita zdravlja i pomoć privredi

Srna
Britanski ambasador sa premijerom i ministrima RS: Prioritet zaštita zdravlja i pomoć privredi

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković istakao je, u razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metjuom Fildom, da je prioritet Vlade Srpske da u krizi izazvanoj virusom korona bude sačuvano zdravlje stanovništva, te, istovremeno, kreiranjem različitih mjera, pomoć privredi i zaštita radnih mjesta.

Višković je na sastanku u Banjaluci upoznao Filda o mjerama koje je Vlada Republike Srpske donijela u prethodnom periodu s ciljem pomoći privredi, da lakše prevaziđe teškoće izazvane pandemijom, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Premijer Srpske je zahvalio Fildu i Ambasadi Velike Britanije u BiH za podršku koju pružaju u okviru realizacije različitih zajedničkih projekata sa institucijama Republike Srpske.

Fild je pozdravio aktivnosti Vlade Republike Srpske na očuvanju privredne aktivnosti, te istakao da cijeni i doprinos Vlade u sprovođenju socio-ekonomskih reformi.

Višković i Fild danas su razmijenili mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i Fild ocijenili su uspješnom dosadašnju bilateralnu saradnju MUP-a Srpske i britanske Ambasade, koja će biti intenzivirana projekte i operativnu saradnju.

Lukač i Fild razgovarali su na današnjem sastanku u Banjaluci o uslovima rada policije tokom pandemije virusa korona, migrantskoj krizi, te uspostavljanju saradnje policijskih organa u BiH sa Evropolom.

Iz MUP-a Srpske je saopšteno da je nedavno imenovan novi oficir za vezu Nacionalne kriminalističke agencije Velike Britanije Mark Monahan, koji je danas razgovarao sa direktorom policije Republike Srpske Sinišom Kostreševićem.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da se, bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju izazvanu pojavom virusa korona, nastavlja sa planiranim aktivnostima iz Akcionog plana sprovođenja reformskih procesa u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Srpskoj.

Na sastanku sa ambasadorom Velike Britanije, Trivićeva je naglasila da predškolske ustanove, osnovne i srednje škole redovno vrše dezinfekciju prostorija i poštuju epidemiološke mjere Instituta za javno zdravstvo.
Ona je rekla da su učenici najsigurniji u školama i da je neposredan kontakt između njih i nastavnika nezamjenjiv, dok je onlajn nastava posljednja opcija koja će se primjenjivati.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na projektu "Škole za 21. vijek" koji sprovodi Britanski savjet u BiH, a koji je značajan za razvoj vještina potrebnih u 21. vijeku, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Konstatovano je da je postoji obostrana zainteresovanost za unapređenje saradnje u oblasti digitalizacije obrazovanja i kulture u Republici Srpskoj.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti u vezi sa stipendiranjem deficitarnih zanimanja i u vezi sa povezivanjem obrazovanja i tržišta rada, kao i kampanje "Nova škola za novo doba" i "Čitajmo zajedno", te planirane aktivnosti u vezi sa redizajnom portala "eKultura".

Trivićeva je sagovorniku predstavila i Program za unapređenje partnerstva sa porodicom - program odgovornog roditeljstva, Program psihosocijalne podrške za roditelje djece sa smetnjama u razvoju i Smjernice za uređenje prostora predškolskih ustanova i osnovnih škola.

Na sastanku je naglašeno je da je britanska ambasada opredijeljena da i u narednom periodu pruža partnersku podršku u oblasti obrazovanja i kulture, te je konstatovano je da će informisati Ministarstvo prosvjete i kulture o mogućnostima saradnje u oblastima u kojima je na današnjem sastanku dogovorena obostrana zainteresovanost, a u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je da je ohrabrujuća činjenica da ukupan sedmični broj novooboljelih identičan u posljednje tri sedmice.

Šeranić je tokom sastanka sa Fildom rekao da za sada ne postoji veliki pritisak na bolnice u smislu broja pacijenata kojima je potrebna bolnička zdravstvena njega.

- Važno je da održimo disciplinu kada su u pitanju mjere i uvažavanje preporuka koje daju zvanične zdravstvene institucije. Odgovornost je na pojedincu i lokalnim sredinama - naglasio je Šeranić.

Tokom sastanka razgovarano je o izazovima i dosadašnjim iskustvima kada je u pitanju suzbijanje virusa korona i mjerama koje su u Republici Srpskoj sprovedene.

Šeranić i Fild razgovarali su i o planovima i reorganizaciji kod prijema pacijenta u konsultativno-specijalističke ambulante, kao i mjerama jačanja kapaciteta u bolnicama posebno pred sezonu gripa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Šeranić je delegaciju Ambasade Velike Britanije u BiH upoznao sa trenutnom reorganizacijom koja podrazumijeva jačanje kapaciteta kovid bolnica u Banjaluci, Bijeljini i Foči, a koje će biti u mogućnosti da zbrinu pacijente koji se liječe od ovog oboljenja.

Na sastanku je bilo riječi i o vakcinaciji protiv gripa i mogućnostima nabavke vakcine protiv virusa korona.

Šeranić se zahvalio za podršku zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite u prethodnim godinama i u vrijeme pandemije korona virusa, a razgovarano je o mogućnosti dalje saradnje i podrške za jačanje kapaciteta zdravstevnog sistema u Republici Srpskoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana