Британски амбасадор са премијером и министрима РС: Приоритет заштита здравља и помоћ привреди

Срна
Британски амбасадор са премијером и министрима РС: Приоритет заштита здравља и помоћ привреди

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је, у разговору са амбасадором Велике Британије у БиХ Метјуом Филдом, да је приоритет Владе Српске да у кризи изазваној вирусом корона буде сачувано здравље становништва, те, истовремено, креирањем различитих мјера, помоћ привреди и заштита радних мјеста.

Вишковић је на састанку у Бањалуци упознао Филда о мјерама које је Влада Републике Српске донијела у претходном периоду с циљем помоћи привреди, да лакше превазиђе тешкоће изазване пандемијом, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Премијер Српске је захвалио Филду и Амбасади Велике Британије у БиХ за подршку коју пружају у оквиру реализације различитих заједничких пројеката са институцијама Републике Српске.

Филд је поздравио активности Владе Републике Српске на очувању привредне активности, те истакао да цијени и допринос Владе у спровођењу социо-економских реформи.

Вишковић и Филд данас су размијенили мишљења и о осталим актуелним питањима у Републици Српској и БиХ.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и Филд оцијенили су успјешном досадашњу билатералну сарадњу МУП-а Српске и британске Амбасаде, која ће бити интензивирана пројекте и оперативну сарадњу.

Лукач и Филд разговарали су на данашњем састанку у Бањалуци о условима рада полиције током пандемије вируса корона, мигрантској кризи, те успостављању сарадње полицијских органа у БиХ са Европолом.

Из МУП-а Српске је саопштено да је недавно именован нови официр за везу Националне криминалистичке агенције Велике Британије Марк Монахан, који је данас разговарао са директором полиције Републике Српске Синишом Кострешевићем.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас да се, без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију изазвану појавом вируса корона, наставља са планираним активностима из Акционог плана спровођења реформских процеса у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Српској.

На састанку са амбасадором Велике Британије, Тривићева је нагласила да предшколске установе, основне и средње школе редовно врше дезинфекцију просторија и поштују епидемиолошке мјере Института за јавно здравство.
Она је рекла да су ученици најсигурнији у школама и да је непосредан контакт између њих и наставника незамјењив, док је онлајн настава посљедња опција која ће се примјењивати.

Саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом на пројекту "Школе за 21. вијек" који спроводи Британски савјет у БиХ, а који је значајан за развој вјештина потребних у 21. вијеку, саопштено је из ресорног министарства.
Констатовано је да је постоји обострана заинтересованост за унапређење сарадње у области дигитализације образовања и културе у Републици Српској.

На састанку су представљене активности у вези са стипендирањем дефицитарних занимања и у вези са повезивањем образовања и тржишта рада, као и кампање "Нова школа за ново доба" и "Читајмо заједно", те планиране активности у вези са редизајном портала "еКултура".

Тривићева је саговорнику представила и Програм за унапређење партнерства са породицом - програм одговорног родитељства, Програм психосоцијалне подршке за родитеље дјеце са сметњама у развоју и Смјернице за уређење простора предшколских установа и основних школа.

На састанку је наглашено је да је британска амбасада опредијељена да и у наредном периоду пружа партнерску подршку у области образовања и културе, те је констатовано је да ће информисати Министарство просвјете и културе о могућностима сарадње у областима у којима је на данашњем састанку договорена обострана заинтересованост, а у складу са уставним и законским надлежностима у области образовања и културе Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је да је охрабрујућа чињеница да укупан седмични број новообољелих идентичан у посљедње три седмице.

Шеранић је током састанка са Филдом рекао да за сада не постоји велики притисак на болнице у смислу броја пацијената којима је потребна болничка здравствена њега.

- Важно је да одржимо дисциплину када су у питању мјере и уважавање препорука које дају званичне здравствене институције. Одговорност је на појединцу и локалним срединама - нагласио је Шеранић.

Током састанка разговарано је о изазовима и досадашњим искуствима када је у питању сузбијање вируса корона и мјерама које су у Републици Српској спроведене.

Шеранић и Филд разговарали су и о плановима и реорганизацији код пријема пацијента у консултативно-специјалистичке амбуланте, као и мјерама јачања капацитета у болницама посебно пред сезону грипа, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Шеранић је делегацију Амбасаде Велике Британије у БиХ упознао са тренутном реорганизацијом која подразумијева јачање капацитета ковид болница у Бањалуци, Бијељини и Фочи, а које ће бити у могућности да збрину пацијенте који се лијече од овог обољења.

На састанку је било ријечи и о вакцинацији против грипа и могућностима набавке вакцине против вируса корона.

Шеранић се захвалио за подршку здравственом и систему социјалне заштите у претходним годинама и у вријеме пандемије корона вируса, а разговарано је о могућности даље сарадње и подршке за јачање капацитета здравстевног система у Републици Српској.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана