Bevanda: Odluka o rasporedu sredstava MMF-a donesena jednoglasno

Srna
Bevanda: Odluka o rasporedu sredstava MMF-a donesena jednoglasno

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je na današnjoj sjednici jednoglasno donesena odluka o raspodjeli sredstava Instrumenta za brzo finansiranje od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

Bevanda je nakon sjednice Savjeta ministara pojasnio da se ovom odlukom utvrđuje raspodjela povučenih sredstava MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja u protivvrijednosti KM po važećem kursu na dan povlačenja sredstava.


U odluci se navodi da će Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara izvršiti alociranje sredstava MMF-a u skladu sa odlukom Fiskalnog savjeta, potpisanom u Pismu namjere i Memorandumu o razumijevanju, tako što će 37,5 odsto pripasti Republici Srpskoj, 61,5 odsto Federaciji BiH /FBiH/ sa njenih 10 kantona i jedan odsto Brčko distriktu.

Bevanda je ocijenio da je u proteklom periodu bio izložen strašnim pritiscima i linču, te da se ova odluka, koju je predložio, ni po čemu ne razlikuje od prethodne dvije.

“Otplatu duga, prema ovoj oluci, vrše entiteti i Brčko distrikt u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama na osnovu utvrđenih otplatnih planova”, precizirao je Bevanda.

On je istakao da ova tematika “zagađuje javni prostor BiH”.

“Ukoliko ste realni, vidjeli ste koliko je manipulacija bilo i zato sam srećan i zadovoljan da je ova odluka jednoglasno usvojena”, rekao je Bevanda.

On je konstatovao da je javnost u BiH bila svjedok “igrokaza nekompletiranog Savjeta ministara”, ističući da će ostavka ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića i te kako uticati na budući rad Savjeta ministara, jer je Radončić svoj posao radio izuzetno kvalitetno.

Govoreći o današnjoj sjednici Savjeta ministara, Bevanda je rekao da je Kolegijum odlučio da neke tačke skine sa dnevnog reda, i to na zahtjev ministra inostranih poslova Bisere Turković /SDA/ koja je iznijela svoj politički stav.

On je naveo da su nakog njenog zahtjeva skinute sve tačke koje je predložio ministar pravde Josip Grubeša /HDZ/, uključujući i njegov prijedlog programa rada Ministarstva za ovu godinu.

Prema njegovim riječima, skinute su i tačke koje je predložio Radončić, a tiču se raspodjele donatorskih sredstava koje je BiH primila na svoj račun, što je, takođe, bio zahtjev Turkovićeve.

On je naveo da su sa dnevnog reda skinuta i sva imenovanja iz nadležnosti Savjeta ministara gdje je okončana konkursna procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana