Беванда: Одлука о распореду средстава ММФ-а донесена једногласно

Срна
Беванда: Одлука о распореду средстава ММФ-а донесена једногласно

САРАЈЕВО - Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је да је на данашњој сједници једногласно донесена одлука о расподјели средстава Инструмента за брзо финансирање од Међународног монетарног фонда /ММФ/.

Беванда је након сједнице Савјета министара појаснио да се овом одлуком утврђује расподјела повучених средстава ММФ-а у укупном износу од 265,2 милиона специјалних права вучења у противвриједности КМ по важећем курсу на дан повлачења средстава.


У одлуци се наводи да ће Министарство финансија и трезора у Савјету министара извршити алоцирање средстава ММФ-а у складу са одлуком Фискалног савјета, потписаном у Писму намјере и Меморандуму о разумијевању, тако што ће 37,5 одсто припасти Републици Српској, 61,5 одсто Федерацији БиХ /ФБиХ/ са њених 10 кантона и један одсто Брчко дистрикту.

Беванда је оцијенио да је у протеклом периоду био изложен страшним притисцима и линчу, те да се ова одлука, коју је предложио, ни по чему не разликује од претходне двије.

“Отплату дуга, према овој олуци, врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са законским прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама на основу утврђених отплатних планова”, прецизирао је Беванда.

Он је истакао да ова тематика “загађује јавни простор БиХ”.

“Уколико сте реални, видјели сте колико је манипулација било и зато сам срећан и задовољан да је ова одлука једногласно усвојена”, рекао је Беванда.

Он је констатовао да је јавност у БиХ била свједок “игроказа некомплетираног Савјета министара”, истичући да ће оставка министра безбједности Фахрудина Радончића и те како утицати на будући рад Савјета министара, јер је Радончић свој посао радио изузетно квалитетно.

Говорећи о данашњој сједници Савјета министара, Беванда је рекао да је Колегијум одлучио да неке тачке скине са дневног реда, и то на захтјев министра иностраних послова Бисере Турковић /СДА/ која је изнијела свој политички став.

Он је навео да су наког њеног захтјева скинуте све тачке које је предложио министар правде Јосип Грубеша /ХДЗ/, укључујући и његов приједлог програма рада Министарства за ову годину.

Према његовим ријечима, скинуте су и тачке које је предложио Радончић, а тичу се расподјеле донаторских средстава које је БиХ примила на свој рачун, што је, такође, био захтјев Турковићеве.

Он је навео да су са дневног реда скинута и сва именовања из надлежности Савјета министара гдје је окончана конкурсна процедура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана