Berbok i Kovini: Džonson nema opravdanja za izmjenu protokola za Sjevernu Irsku

SRNA
Berbok i Kovini: Džonson nema opravdanja za izmjenu protokola za Sjevernu Irsku

LONDON- Njemački i irski ministri spoljnih poslova Analena Berbok i Sajmon Kovini poručili su da premijer Boris Džonson nema pravnog ili političkog opravdanja za izmjenu Sporazuma o Bregzitu u vezi sa trgovinom sa Sjevernom Irskom.

Britanski parlament razmatra novi nacrt zakona kojim bi se jednostrano promjenile carinske regulative između Britanije i Sjeverne Irske koje su prvobitno usaglašene kao dio Sporazuma o Bregzitu.

Britanija tvrdi da su promjene neophodne kako bi se smanjilo opterećenje zahtjevima iz Sporazuma o Bregzitu osmišljenim da bi se spriječio protok roba u Irsku preko Sjeverne Irske.

Međutim, u tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Obzerver" šefovi diplomatije Njemačke i Irske odbacuju ove tvrdnje.

"Nema pravnog ili političkog opravdanja za jednostrano kršenje međunarodnog sporazuma usvojenog prije samo dvije godine. Iznošenje nacrta zakona neće ispraviti izazove u vezi sa protokolom za Sjevernu Irsku. Umjesto toga, stvoriće novi niz nesigurnosti i biće problematičnije pronaći trajnija rješenja", ističu ministri.

Džonsonova administracija navodi da je prioritet pronalaženje rješenja putem pregovora sa EU, ali da Brisel mora da bude što je moguće fleksibilniji.

EU tvrdi da je iznijela niz mogućih rješenja.

Berbokova i Kovini zatražili su od britanskih vlasti da odustanu od jednostranog pristupa i da, poput EU, iskažu istu pragmatičnost i spremnost za kompromis.

Kada je Britanija izašla iz EU, Džonson se saglasio sa protokolom kojim Sjeverna Irska ostaje na jedinstvenom tržištu bloka i carinskoj uniji kako bi se očuvala otvorena granica sa Irskom kako je predviđeno mirovnim sporazumom "Dobri petak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana