Бербок и Ковини: Џонсон нема оправдања за измјену протокола за Сјеверну Ирску

СРНА
Бербок и Ковини: Џонсон нема оправдања за измјену протокола за Сјеверну Ирску

ЛОНДОН- Њемачки и ирски министри спољних послова Аналена Бербок и Сајмон Ковини поручили су да премијер Борис Џонсон нема правног или политичког оправдања за измјену Споразума о Брегзиту у вези са трговином са Сјеверном Ирском.

Британски парламент разматра нови нацрт закона којим би се једнострано промјениле царинске регулативе између Британије и Сјеверне Ирске које су првобитно усаглашене као дио Споразума о Брегзиту.

Британија тврди да су промјене неопходне како би се смањило оптерећење захтјевима из Споразума о Брегзиту осмишљеним да би се спријечио проток роба у Ирску преко Сјеверне Ирске.

Међутим, у тексту објављеном у британском дневнику "Обзервер" шефови дипломатије Њемачке и Ирске одбацују ове тврдње.

"Нема правног или политичког оправдања за једнострано кршење међународног споразума усвојеног прије само двије године. Изношење нацрта закона неће исправити изазове у вези са протоколом за Сјеверну Ирску. Умјесто тога, створиће нови низ несигурности и биће проблематичније пронаћи трајнија рјешења", истичу министри.

Џонсонова администрација наводи да је приоритет проналажење рјешења путем преговора са ЕУ, али да Брисел мора да буде што је могуће флексибилнији.

ЕУ тврди да је изнијела низ могућих рјешења.

Бербокова и Ковини затражили су од британских власти да одустану од једностраног приступа и да, попут ЕУ, искажу исту прагматичност и спремност за компромис.

Када је Британија изашла из ЕУ, Џонсон се сагласио са протоколом којим Сјеверна Ирска остаје на јединственом тржишту блока и царинској унији како би се очувала отворена граница са Ирском како је предвиђено мировним споразумом "Добри петак".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана