Alkalaj: Dejton nije predviđen da bude trajan, prioritet treba da bude ulazak u NATO

GS
Alkalaj: Dejton nije predviđen da bude trajan, prioritet treba da bude ulazak u NATO

SARAJEVO- Stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Sven Alkalaj izjavio je danas da je Dejtonski mirovni sporazum potvrdio ono što je bilo važno, da jeste nesavršen, ali da on nije ni predviđen da bude nešto na čemu će se istrajavati, iako "sada vidimo po stavovima političara iz Republike Srpske da oni to vide kao trajnu kategoriju".

Kao uvodničar danas na online sesiji Kruga 99 o temi "Dejtonski sporazum i kako dalje u novim okolnostima", Alkalaj je  istakao da su, uz postojeće entitetsko glasanje, "vrlo male šanse da mi dođemo do nekih ustavnih promjena", prenose sasrajevski mediji.

Dodao je da se "i dalje dešavaju nedopustive stvari poput veličanja ratnih zločinaca, izgradnje hidroelektrana i ustupanja imovine BiH susjednim zemljama, te ulazaka političara iz susjednih zemalja o čemu BiH niko ništa ne pita".

Naglasio je da novoizabrani predsjednik SAD Džo Bajden dobro poznaje BiH i da njegov tim čine dobri poznavaoci prilika na Balkanu, te da BiH mora krenuti u lobiranje.

- Nažalost, naše predstavljanje u Vašingtonu je vrlo loše, čak i u ambasadi BiH. Prioriteti u narednom periodu bi trebali biti ukidanje izborne diskriminacije i sprovođenje presude Sejdić i Finci, kao i ostalih presuda iz Strazbura, sankcionisanje veličanja ratnih zločinaca, zabrana negiranja genocida i ulazak u NATO - smatra Alkalaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana