Алкалај: Дејтон није предвиђен да буде трајан, приоритет треба да буде улазак у НАТО

ГС
Алкалај: Дејтон није предвиђен да буде трајан, приоритет треба да буде улазак у НАТО

САРАЈЕВО- Стални представник БиХ при УН-у, амбасадор Свен Алкалај изјавио је данас да је Дејтонски мировни споразум потврдио оно што је било важно, да јесте несавршен, али да он није ни предвиђен да буде нешто на чему ће се истрајавати, иако "сада видимо по ставовима политичара из Републике Српске да они то виде као трајну категорију".

Као уводничар данас на онлине сесији Круга 99 о теми "Дејтонски споразум и како даље у новим околностима", Алкалај је  истакао да су, уз постојеће ентитетско гласање, "врло мале шансе да ми дођемо до неких уставних промјена", преносе сасрајевски медији.

Додао је да се "и даље дешавају недопустиве ствари попут величања ратних злочинаца, изградње хидроелектрана и уступања имовине БиХ сусједним земљама, те улазака политичара из сусједних земаља о чему БиХ нико ништа не пита".

Нагласио је да новоизабрани предсједник САД Џо Бајден добро познаје БиХ и да његов тим чине добри познаваоци прилика на Балкану, те да БиХ мора кренути у лобирање.

- Нажалост, наше представљање у Вашингтону је врло лоше, чак и у амбасади БиХ. Приоритети у наредном периоду би требали бити укидање изборне дискриминације и спровођење пресуде Сејдић и Финци, као и осталих пресуда из Стразбура, санкционисање величања ратних злочинаца, забрана негирања геноцида и улазак у НАТО - сматра Алкалај.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана