Ajhorst: U Neumu napravljen okvirni dokument na 17 strana

Srna
Foto: klix.ba

NEUM - Direktor za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove /EEAS/ Angelina Ajhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Metju Palmer očekuju da će se tokom pregovora u Neumu o izmjenama Izbornog zakona BiH doći do rješenja koje će podržati Parlamentarna skupština BiH.

Ajhorstova je rekla da su razgovori sa predstavnicima stranaka vlasti i opozicije počeli sinoć i da su svjedočili kvalitetnoj i konstruktivnoj diskusiji.

Nakon sinoćnih inicijalnih razgovora, kako je navela ona, jutros se diskusija nastavila oko integriteta izbornog procesa.

"Radimo na sveobuhvatnom dokumentu od 17 strana koje su timovi stručnjaka objedinili. Ti dokumenti će dalje prolaziti ekspertsku analizu. Važno je da imamo priliku da svjedočimo konstruktivnim pristupima svih učesnika. Puno je tema pred nama, ali se nadamo uspješnom ishodu", izjavila je Ajhorstova novinarima u Neumu.

Palmer je rekao da su se stranke okupile da se razgovara o jačanju integriteta izbornog procesa.

"Drago nam je da imamo priliku da razgovaramo u ovom formatu, mnogo je stvari koje će se naći na dnevnom redu. Posebno su teški tehnički aspekti koji se tiču integriteta izbornog procesa. Osim političkih lidera, diskusiji su se priključili i eksperti koji su tu da nam pomognu da riješimo neka od težih tehnička pitanja", dodao je Palmer.

On je naveo da su se i lideri i eksperti okupili oko istog cilja da se postigne dogovor koji bi mogao biti predstavljen u Parlamentarnoj skupštini BiH i dobiti dovoljan broj glasova.

Palmer je rekao da su se pregovorima u Neumu pridružili eksperti Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ iz Varšave, a sutra će se pridružiti članovi međuresorne radne grupe parlamenta BiH.

"Kakvo god rješenje se nađe, važno je da bude sa najvišim standardima. Mnogo je posla pred nama, ali dobro smo počeli. Da ne postoji optimizam za rješenje ovih pitanja i odgovarajući pristup i uvjerenje da rješenje možemo dobiti, mi ne bismo bili ovdje", naglasio je Palmer.

Pregovori stranaka iz Federacije BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika o izmjenama izbornog zakonodavstva počeli su sinoć u Neumu.

Na pregovorima učestvuju predstavnici HDZ-a predvođeni Draganom Čovićem, predstavnici SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, Denis Zvizdić u ime stranke Narod i pravda, američki i evropski posrednici Metju Palmer i Angelina Ajhort, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, predstavnici OEBS-a.

Predstavnici SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a odbili su poziv za sastanak u Neumu.

Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda oko čega su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni.

Cijeli događaj odvija se iza zatvorenih vrata, potpuno zatvoren za javnost i nepristupačan novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana