Ајхорст: У Неуму направљен оквирни документ на 17 страна

Срна
Foto: klix.ba

НЕУМ - Директор за западни Балкан при Европској служби за спољне послове /ЕЕАС/ Ангелина Ајхорст и специјални изасланик САД за изборну реформу Метју Палмер очекују да ће се током преговора у Неуму о измјенама Изборног закона БиХ доћи до рјешења које ће подржати Парламентарна скупштина БиХ.

Ајхорстова је рекла да су разговори са представницима странака власти и опозиције почели синоћ и да су свједочили квалитетној и конструктивној дискусији.

Након синоћних иницијалних разговора, како је навела она, јутрос се дискусија наставила око интегритета изборног процеса.

"Радимо на свеобухватном документу од 17 страна које су тимови стручњака објединили. Ти документи ће даље пролазити експертску анализу. Важно је да имамо прилику да свједочимо конструктивним приступима свих учесника. Пуно је тема пред нама, али се надамо успјешном исходу", изјавила је Ајхорстова новинарима у Неуму.

Палмер је рекао да су се странке окупиле да се разговара о јачању интегритета изборног процеса.

"Драго нам је да имамо прилику да разговарамо у овом формату, много је ствари које ће се наћи на дневном реду. Посебно су тешки технички аспекти који се тичу интегритета изборног процеса. Осим политичких лидера, дискусији су се прикључили и експерти који су ту да нам помогну да ријешимо нека од тежих техничка питања", додао је Палмер.

Он је навео да су се и лидери и експерти окупили око истог циља да се постигне договор који би могао бити представљен у Парламентарној скупштини БиХ и добити довољан број гласова.

Палмер је рекао да су се преговорима у Неуму придружили експерти Венецијанске комисије и Канцеларије за демократске институције и људска права /ОДИХР/ из Варшаве, а сутра ће се придружити чланови међуресорне радне групе парламента БиХ.

"Какво год рјешење се нађе, важно је да буде са највишим стандардима. Много је посла пред нама, али добро смо почели. Да не постоји оптимизам за рјешење ових питања и одговарајући приступ и увјерење да рјешење можемо добити, ми не бисмо били овдје", нагласио је Палмер.

Преговори странака из Федерације БиХ уз посредовање међународних званичника о измјенама изборног законодавства почели су синоћ у Неуму.

На преговорима учествују представници ХДЗ-а предвођени Драганом Човићем, представници СДА Бакир Изетбеговић и Шефик Џаферовић, предсједник СББ-а Фахрудин Радончић, Денис Звиздић у име странке Народ и правда, амерички и европски посредници Метју Палмер и Ангелина Ајхорт, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, представници ОЕБС-а.

Представници СДП-а БиХ, Наше странке и ДФ-а одбили су позив за састанак у Неуму.

Најспорнија питања су избор чланова Предсједништва БиХ и избор у домове народа око чега су ставови хрватских и бошњачких странака годинама супротстављени.

Цијели догађај одвија се иза затворених врата, потпуно затворен за јавност и неприступачан новинарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана