Gavrilo Princip simbol pravde, slobode i nadanja

Željka Domazet
Gavrilo Princip simbol pravde, slobode i nadanja

Istočno Novo Sarajevo - Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić svečano su u petak otkrili spomenik Gavrilu Principu u novoizgrađenom Gradskom parku.

Spomenik u Istočnom Novom Sarajevo otkriven je u okviru Vidovdanskih svečanosti i obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Autor spomenika, izlivenog u bronzi, čija je visina dva metra je akademski vajar i profesor Akademije likovnih umjetnosti iz Beograda Zoran Kuzmanović.

Pucanj za slobodu

- Pucanj Gavrila Principa bio je pucanj za slobodu. Njegov pucanj bio je uvod u ono što su neki Evropljani pripremali godinama, a Srbi su iz tog rata izašli kao pobjednici - rekao je Radmanović.

Naglasio je da Vidovdan nije samo vjerski praznik, već i dan prisjećanja na žrtvovanja i bitke za slobodu. 

- Danas imamo Gavrila u Istočnom Sarajevu, revolucionara, čovjeka koji je za nas jedan vijek nadanja. Sjećamo se mladobosanaca i Principa sa ponosom - kazao je Radmanović.

Upozorio je na pokušaj prekrajanja istorijskih činjenica i podsjetio da su podanici Adolfa Hitlera skinuli spomen-ploču Principu u Sarajevu 1941. godine i odnijeli mu je, da bi nakon posljednjeg rata ona ponovo bila skinuta. 

Konstatovao je da se u Sarajevu stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata obilježava bez Srba i bez Gavrila.

- Danas obilježavaju 100 godina od početka Sarajevskog atentata bez nas. Koga se oni sjećaju? - zapitao je Radmanović. Podsjetio je da je Princip, rođen krajem 19. vijeka, dobio ime kao i anđeo - Gavrilo.

- Nadam se da će ga i buduće generacije doživljavati kao anđela - poručio je Radmanović.

Dodao je da Vidovdan sa ponosom obilježavaju svi Srbi svijeta i da on budi osjećaj za slobodu, za samožrtvovanje.

- Princip je prije 100 godina ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda, želeći da obezbijedi slobodu svom narodu, ali i narodima koji zajedno sa nama žive - rekao je Radmanović. Dodao je da se danas sjećamo Principa, "Mlade Bosne" i svih mladobosanaca, bez obzira na to da li se zovu Gavrilo, Ivo ili Muhamed.

Ponosni na svoju istoriju

Dodik je naglasio da se otkrivanjem spomenika šalje poruka da su Srbi ponosni na svoju istoriju i borbu za slobodu.

- Srbi su istjerani iz Sarajeva u Otadžbinskom ratu. Oduzeti su im stanovi, imovina, istorija. Sasvim je bilo logično da sa odlaskom Srba iz federalnog Sarajeva odlazi i istorija koju su stvarali na tom prostoru - rekao je Dodik. Pojasnio je da je upravo to razlog što se u Istočnom Sarajevu otkriva spomenik Principu.

- Ponosni smo na sve ono što su naši preci činili da dođemo u poziciju da odbranimo pravo na naš identitet, koji se danas urušava činjenicom da želi da se ugrozi sve ono što pripada i jeste srpska istorija i za šta smo mi naivno vjerovali da je zajednička istorija - rekao je Dodik. 

Dodao je da predstavnici RS ne žele o tome da ćute.

Naglasio je da je otkrivanje spomenika Principu jasna poruka da je borba Srba za slobodu u prošlosti bila pravedna, opravdana, legitimna i legalna.

- Svi borci srpskog naroda za slobodu su naši svijetli preci i naši junaci. Nećemo odustati od obilježavanja važnih događaja i ličnosti, bez obzira na sumornu poruku koju dobijamo iz federalnog Sarajeva da srpska istorija može biti samo negativna i loša - poručio je Dodik. Prema njegovim riječima u Istočnom Sarajevu želi se jasno reći da narodi koji žive u BiH nikad nisu bili na jednoj strani. 
- Podijeljeni su i danas. U vezi sa Sarajevskim atentatom različito radimo i mislimo - rekao je Dodik.

Istakao je da se u federalnom Sarajevu stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata obilježava na nakaradan način.

Ćosić je poručio da je Princip heroj srpskog naroda i svih naroda, te da spomenik u Istočnom Novom Sarajevu ima simboliku, jer je spoj herojske prošlosti srpskog naroda i budućnosti, koju će graditi naredne generacije.

- Ovo će biti jedan od najljepših parkova sa najljepšim spomenikom u Istočnom Sarajevu, ali i u RS - istakao je Ćosić.

Višegrad i Bosansko Grahovo

Srbija i Srpska ove godine zajedno obilježavaju 28. jun, a centralna proslava je u Andrićgradu u Višegradu u subotu, na Vidovdan. Andrićgrad će tada biti svečano otvoren, a otvaranje je zakazano za 16.30 časova.

Manifestaciji će, kako je najavljeno, prisustvovati najviši zvaničnici i ugledni gosti iz Srpske i Srbije, među kojima i srpski premijer Aleksandar Vučić i Dodik. Ovim povodom urađen je veliki mural, mozaik na fasadi bioskopa "Doli Bel" sa likovima Gavrila Principa i osam mladobosanaca koji će biti otkriven u toku proslave. Mural je djelo akademskog slikara Bisenije Tereščenko iz Beograda, a u njegovom podnožju je natpis "Naše će sjene hoditi po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu..."

Biće izveden scenski prikaz Sarajevskog atentata pod naslovom "Pobunjeni anđeli". Planirano je da u bioskopu bude prikazan film češkog režisera Andreasa Prohaske "Atentat u Sarajevu" i promovisana knjiga istoričara Miroslava Perišića. Biće otvorena i Galerija "Ivo Andrić", a nastupiće i Akademski hor ruske armije "Aleksandrov".

Prije centralne manifestacije biće svečano otvorena obnovljena rodna kuća Gavrila Principa u Obljaju kod Bosanskog Grahova. Načelnik ove opštine Uroš Makić rekao je u petak da je za 11 časova zakazano svečano otvaranje kuće, a da će prije toga, u devet časova, biti služen parastos za pripadnike "Mlade Bosne". Ispred obnovljene kuće biće otkrivena bista Principa.

Gosti

Otvaranje Gradskog parka i spomenika Gavrilu Principu pratile su brojne novinarske ekipe iz regiona i svijeta. Na manifestaciji se okupio veliki broj građana i predstavnika vlasti.

Heroji

Nebojša Radmanović je istakao da se nije očekivalo da će neki susjedi reći da mladobosanci nisu njihovi heroji.

- Nakon tamnovanja, mučenja i ubistva mladobosanaca narod sa ovih prostora ih je nakon Prvog svjetskog rata dočekao kao prave heroje. Organizovana je sahrana kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi, prije svega Srba, ali i drugih nacionalnosti. Tada su ih osjećali kao svoje heroje i oni to jesu bili - podsjetio je Radmanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana