Гаврило Принцип симбол правде, слободе и надања

Жељка Домазет
Гаврило Принцип симбол правде, слободе и надања

Источно Ново Сарајево - Члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић свечано су у петак открили споменик Гаврилу Принципу у новоизграђеном Градском парку.

Споменик у Источном Новом Сарајево откривен је у оквиру Видовданских свечаности и обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата. Аутор споменика, изливеног у бронзи, чија је висина два метра је академски вајар и професор Академије ликовних умјетности из Београда Зоран Кузмановић.

Пуцањ за слободу

- Пуцањ Гаврила Принципа био је пуцањ за слободу. Његов пуцањ био је увод у оно што су неки Европљани припремали годинама, а Срби су из тог рата изашли као побједници - рекао је Радмановић.

Нагласио је да Видовдан није само вјерски празник, већ и дан присјећања на жртвовања и битке за слободу. 

- Данас имамо Гаврила у Источном Сарајеву, револуционара, човјека који је за нас један вијек надања. Сјећамо се младобосанаца и Принципа са поносом - казао је Радмановић.

Упозорио је на покушај прекрајања историјских чињеница и подсјетио да су поданици Адолфа Хитлера скинули спомен-плочу Принципу у Сарајеву 1941. године и однијели му је, да би након посљедњег рата она поново била скинута. 

Констатовао је да се у Сарајеву стогодишњица од почетка Првог свјетског рата обиљежава без Срба и без Гаврила.

- Данас обиљежавају 100 година од почетка Сарајевског атентата без нас. Кога се они сјећају? - запитао је Радмановић. Подсјетио је да је Принцип, рођен крајем 19. вијека, добио име као и анђео - Гаврило.

- Надам се да ће га и будуће генерације доживљавати као анђела - поручио је Радмановић.

Додао је да Видовдан са поносом обиљежавају сви Срби свијета и да он буди осјећај за слободу, за саможртвовање.

- Принцип је прије 100 година убио надвојводу Франца Фердинанда, желећи да обезбиједи слободу свом народу, али и народима који заједно са нама живе - рекао је Радмановић. Додао је да се данас сјећамо Принципа, "Младе Босне" и свих младобосанаца, без обзира на то да ли се зову Гаврило, Иво или Мухамед.

Поносни на своју историју

Додик је нагласио да се откривањем споменика шаље порука да су Срби поносни на своју историју и борбу за слободу.

- Срби су истјерани из Сарајева у Отаџбинском рату. Одузети су им станови, имовина, историја. Сасвим је било логично да са одласком Срба из федералног Сарајева одлази и историја коју су стварали на том простору - рекао је Додик. Појаснио је да је управо то разлог што се у Источном Сарајеву открива споменик Принципу.

- Поносни смо на све оно што су наши преци чинили да дођемо у позицију да одбранимо право на наш идентитет, који се данас урушава чињеницом да жели да се угрози све оно што припада и јесте српска историја и за шта смо ми наивно вјеровали да је заједничка историја - рекао је Додик. 

Додао је да представници РС не желе о томе да ћуте.

Нагласио је да је откривање споменика Принципу јасна порука да је борба Срба за слободу у прошлости била праведна, оправдана, легитимна и легална.

- Сви борци српског народа за слободу су наши свијетли преци и наши јунаци. Нећемо одустати од обиљежавања важних догађаја и личности, без обзира на суморну поруку коју добијамо из федералног Сарајева да српска историја може бити само негативна и лоша - поручио је Додик. Према његовим ријечима у Источном Сарајеву жели се јасно рећи да народи који живе у БиХ никад нису били на једној страни. 
- Подијељени су и данас. У вези са Сарајевским атентатом различито радимо и мислимо - рекао је Додик.

Истакао је да се у федералном Сарајеву стотину година од почетка Првог свјетског рата обиљежава на накарадан начин.

Ћосић је поручио да је Принцип херој српског народа и свих народа, те да споменик у Источном Новом Сарајеву има симболику, јер је спој херојске прошлости српског народа и будућности, коју ће градити наредне генерације.

- Ово ће бити један од најљепших паркова са најљепшим спомеником у Источном Сарајеву, али и у РС - истакао је Ћосић.

Вишеград и Босанско Грахово

Србија и Српска ове године заједно обиљежавају 28. јун, а централна прослава је у Андрићграду у Вишеграду у суботу, на Видовдан. Андрићград ће тада бити свечано отворен, а отварање је заказано за 16.30 часова.

Манифестацији ће, како је најављено, присуствовати највиши званичници и угледни гости из Српске и Србије, међу којима и српски премијер Александар Вучић и Додик. Овим поводом урађен је велики мурал, мозаик на фасади биоскопа "Доли Бел" са ликовима Гаврила Принципа и осам младобосанаца који ће бити откривен у току прославе. Мурал је дјело академског сликара Бисеније Терешченко из Београда, а у његовом подножју је натпис "Наше ће сјене ходити по Бечу, лутати по двору, плашити господу..."

Биће изведен сценски приказ Сарајевског атентата под насловом "Побуњени анђели". Планирано је да у биоскопу буде приказан филм чешког режисера Андреаса Прохаске "Атентат у Сарајеву" и промовисана књига историчара Мирослава Перишића. Биће отворена и Галерија "Иво Андрић", а наступиће и Академски хор руске армије "Александров".

Прије централне манифестације биће свечано отворена обновљена родна кућа Гаврила Принципа у Обљају код Босанског Грахова. Начелник ове општине Урош Макић рекао је у петак да је за 11 часова заказано свечано отварање куће, а да ће прије тога, у девет часова, бити служен парастос за припаднике "Младе Босне". Испред обновљене куће биће откривена биста Принципа.

Гости

Отварање Градског парка и споменика Гаврилу Принципу пратиле су бројне новинарске екипе из региона и свијета. На манифестацији се окупио велики број грађана и представника власти.

Хероји

Небојша Радмановић је истакао да се није очекивало да ће неки сусједи рећи да младобосанци нису њихови хероји.

- Након тамновања, мучења и убиства младобосанаца народ са ових простора их је након Првог свјетског рата дочекао као праве хероје. Организована је сахрана којој је присуствовао велики број људи, прије свега Срба, али и других националности. Тада су их осјећали као своје хероје и они то јесу били - подсјетио је Радмановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана