Dodik: Beznačajne kritike na račun mog govora u Beogradu

Srna
Dodik: Beznačajne kritike na račun mog govora u Beogradu
Dodik: Beznačajne kritike na račun mog govora u Beogradu

Beograd - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da su sve kritike upućene povodom njegovog jučerašnjeg obraćanja na skupu “Budućnost Srbije” u Beogradu minimalne i beznačajne.

Povodom saopštenja navodnog Instituta za istraživanje genocida Kanada da je riječ o “antibosanskoj kampanji” i da mu treba zabraniti bilo kakvu političku aktivnost na nivou BiH, Dodik je rekao novinarima u Beogradu da on nema nikakve veze sa identiteom bosanski. “Ja imam srpski nacionalni identitet. Nikad nisam čuo za taj institut, ni ko je, ni šta je. Nevjerovatno je da oni to prate, a vjerovatno je, s obzirom na vokabular, da neko od Bošnjaka - muslimana to govori”, naglasio je Dodik.

Dodik počastvovan prisustvom na slavi kod Srpskog patrijarha

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je počastvovan prisustvom proslavi krsne slave Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja - Lazareve subote u Beograd ne samo lično, već i kao čovjek koji predstavlja Republiku Srpsku.

Dodik je novinarima u Beogradu rekao da je njegovo prisustvo govori o tome koliko patrijarh Irinej vodi računa o Srbima iz Srpske, te da će i ove godine, kao i sve dok ga bude zdravlje služilo, biti gost na njegovoj slavi - Đurđevdanu.

On je naveo da današnje okupljanje pokazuje da narodni identet i narodno jedinstvo ne mogu da spriječe politike, administrativne mjere niti pokušaji da se Srbi podijele tako što bi “neki bili bosanski, neki ovi ili oni Srbi”.

“Naravno, nije uspio i ja vjerujem da će ova vrsta identifikacije jedinstva jačati u svim sferama, ne samo komunikacijskim. Sada idemo i na obrazovanje i uvođenje jedinstvenog bukvara tako da će bukvar koji bude korišten u Srbiji biti korišten i u školama u Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su su Srbija i Srpska krenule u veliki projekat obilježavanja stradanja u ustaškom koncentarcionom logoru Jasenovac u Donjoj Gradini, a da će realizacija projekta Gradina značiti da svaka vrsta zabrane i nametanja ne može da bude iznad svega i volje naroda koji to želi.

Proslavi krsne slave srpskog patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu, osim Dodika, prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selakovič, direktor BIA Bratislav Gašić.

Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana