Umro poznati milijarder i filantrop

GS
Foto: Agencije

Džejms Haris Sajmons, matematičar i poznati filantrop preminuo je danas u Njujorku, u 86. godini, saopštila je Fondacija Sajmons.

Džejms Sajmons, poznatiji kao Džim bio je milijarder, investitor i osnivač kompanije "Renaissance Technologies".

On je još 1978. godine osnovao hedž fond koji je prepoznat kao pionir u kvantitativnom trgovanju. Njegova kompanija postala je jedna od najprofitabilnijih trgovačkih kompanija u istoriji.

Zbog uspjeha kompanije, posebno Medaljonskog fonda, Sajmons je opisan kao najvažniji investitor u Vol stritu. Svojevremeno je Forbs pisao kako se procjenjuje da je njegova neto vrijednost 21,6 milijardi dolara, što ga čini 21. najbogatijim čovjekom u Sjedinjenim Državama.

Prije početka Renesanse, Sajmons je predsjedavao odjeljenjem za matematiku na Univerzitetu Stoni Bruk u Njujorku.

Sajmons je poznat po svojim studijama preznavanja obrazaca. Sa koristi Šiing-Šen Černom razvio je Čern-Sajmonsovu formu i doprineo razvoju teorije struna pružajući teorijski okvir za kombinovanje geometrije i topologije sa teorijom kvantnog polja.

Godine 1994, Sajmons je sa suprugom osnovao Sajmons fondaciju kako bi podržao istraživanja u matematici i fundamentalnim naukama.

On je jedan od najvećih donatora Istraživačkog instituta za matematičke nauke pri Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, gdje je bio i član Upravnog odbora, a 2012. je osnovao Sajmonsov institut za teoriju računanja u Berkliju, prenosi Telegraf.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana