Epilog nesreće na Dunavu: Dvoje mrtvih, uhapšen kapetan

Srna
Foto: Tanjug

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija uhapsila je kapetana švajcarskog kruzera koji se u subotu, 18. maja kasno uveče sudario sa malim motornim čamcem na Dunavu, što je rezultiralo smrću dvije osobe, dok se petoro još vodi kao nestalo.

Nesreća je prijavljena u subotu uveče. 18. maja, nakon što je muškarac star 35 godina pronađen sa teškom povredom glave u blizini glavnog puta pored rijeke, nedaleko od mjesta Veroče, 55 kilometara sjeverno od prijestonice Budimpešte.

Tijelo muškarca pronađeno je nizvodno južno od mjesta Veroče, dok je tijelo jedne žene pronađeno nedaleko od mosta u sjevernom predgrađu Budimpešte. Na istom mjestu policija je pronašla oštećeni motorni čamac.

Iz mađarske policije je saopšteno da je kapetan kruzera državljanin Češke i da je priveden i saslušan. On se tereti za više krivičnih djela, uključujući i to što nije zaustavio brod i pružio pomoć nakon nesreće.

“Na osnovu saznanja policije, kapetan nije upozorio posadu nakon nesreće, nije slijedio spasilački protokol i nije preduzeo bilo kakve mjere da spasi ljudske živote”, navodi se u saopštenju policije.

Policija je do sada ispitala 25 ljudi u svojstvu svjedoka, uključujući posadu kruzera i turiste na brodu.

Potraga je nastavljena danas za pet nestalih ljudi, koji su bili u motornom čamcu, uključujući osamnaestogodišnju ženu i tridesetdevetogodišnjeg godišnjeg muškarca.

Ekipa Rojtersa vidjela je juče kruzer “Hajdelberg” usidren u gradu Komarom na Dunavu, uzvodno od mjesta sudara, sa velikim ogrebotinama na pramcu.

Grupa kineskih turista iskrcala se juče poslije podne. Jedan od njih je rekao Rojtersu da u to vreme nije znao za bilo kakvu nesreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana