Kac: Nalog za hapšenje Neanijahua i Galanta jednak napadu 7. oktobra

Tanjug
Kac: Nalog za hapšenje Neanijahua i Galanta jednak napadu 7. oktobra

TEL AVIV - Izraelski ministar spoljih poslova Izrael Kac izjavio je danas da je nalog Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra odbrane Joava Galanta “skandalozan” i “jednak napadu na žrtve 7. oktobra”.

Kac je dodao da će otvoriti “specijalnu ratnu sobu” sa ciljem da se odgovori na potez MKS, ističući da ''nikakva sila na svijetu'' neće spriječiti Izrael da vrati taoce iz Gaze i zbaci s vlasti palestinsku militantnu grupu Hamas.

MKS je ranije danas zatražio je nalog za hapšenje Benjamina Netanijahua i Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina, kao i za hapšenje lidera Hamasa.

Glavni tužilac MKS Karim Kan je rekao da su protiv Netanijahua i Galanta podnete optužnice zbog ''izazivanja istrebljenja, izazivanje gladi kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći i namerno ciljanje civila u sukobu''.

Lideri Hamasa, Jahja Sinvar, Mohamed Deif i Ismail Hanije se terete za istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualne napade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana