Ko je Mohamed Mohber privremeni predsjednik Irana?

GS
Ko je Mohamed Mohber privremeni predsjednik Irana?

Mohamed Mohber kao prvi potpredsjednik Irana postao je privremeni predsjednik poslije pogibije Ebrahima Raisija u padu helikoptera.

Mohber je dio tročlanog savjeta, zajedno sa predsjednikom parlamenta i šefom pravosuđa, koji će organizovati nove predsjedničke izbore u roku od 50 dana od smrti predsjednika.

Mohber se, kao i Raisi, smatra bliskim vrhovnom iranskom vođi Aliju Hamneiju, koji ima posljednju riječ u svim državnim pitanjima. Mohber je postao prvi potpredsjednik 2021. godine kada je Raisi izabran za predsjednika.

Mohber je bio dio tima iranskih zvaničnika koji su posjetili Moskvu u oktobru prošle godine kada je dogovoreno da Iran ruskoj vojsci isporuči rakete zemlja-zemlja i više dronova.

Pored njega u iranskoj delegaciji bila su i dva visoka zvaničnika iz iranske Revolucionarne garde i zvaničnika Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Mohber je ranije bio na čelu Setada, investicionog fonda povezanog sa vrhovnim vođom.

Evropska unija je 2010. uključila Mohbera na listu pojedinaca koje je sankcionisala zbog navodne umiješanosti u "aktivnosti nuklearnih ili balističkih projektila". Dvije godine kasnije skinut je sa liste.

Ministarstvo finansija SAD je 2013. dodalo Setad i 37 kompanija koje je nadgledala, na listu sankcionisanih subjekata.

Setad ili Štab za izvršenje imama, osnovan je po naredbi koju je izdao osnivač Islamske Republike, Hamneijev prethodnik, ajatolah Homeini preko koga je upravljao imovinom koja je navodno napuštena u haotičnim godinama poslije Islamske revolucije 1979. godine.

Većina prihoda od prodaje te imovine je, kako je tvrđeno, išla je u dobrotvorne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana