Ко је Мохамед Мохбер привремени предсједник Ирана?

ГС
Ко је Мохамед Мохбер привремени предсједник Ирана?

Мохамед Мохбер као први потпредсједник Ирана постао је привремени предсједник послије погибије Ебрахима Раисија у паду хеликоптера.

Мохбер је дио трочланог савјета, заједно са предсједником парламента и шефом правосуђа, који ће организовати нове предсједничке изборе у року од 50 дана од смрти предсједника.

Мохбер се, као и Раиси, сматра блиским врховном иранском вођи Алију Хамнеију, који има посљедњу ријеч у свим државним питањима. Мохбер је постао први потпредсједник 2021. године када је Раиси изабран за предсједника.

Мохбер је био дио тима иранских званичника који су посјетили Москву у октобру прошле године када је договорено да Иран руској војсци испоручи ракете земља-земља и више дронова.

Поред њега у иранској делегацији била су и два висока званичника из иранске Револуционарне гарде и званичника Врховног савјета за националну безбједност.

Мохбер је раније био на челу Сетада, инвестиционог фонда повезаног са врховним вођом.

Европска унија је 2010. укључила Мохбера на листу појединаца које је санкционисала због наводне умијешаности у "активности нуклеарних или балистичких пројектила". Двије године касније скинут је са листе.

Министарство финансија САД је 2013. додало Сетад и 37 компанија које је надгледала, на листу санкционисаних субјеката.

Сетад или Штаб за извршење имама, основан је по наредби коју је издао оснивач Исламске Републике, Хамнеијев претходник, ајатолах Хомеини преко кога је управљао имовином која је наводно напуштена у хаотичним годинама послије Исламске револуције 1979. године.

Већина прихода од продаје те имовине је, како је тврђено, ишла је у добротворне сврхе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана