Grejem: Senatori rade na uvođenju sankcija Međunarodnom krivičnom sudu

Srna
Foto: Anadolija

VAŠINGTON - Američki senatori neumorno će raditi na uvođenju sankcija Međunarodnom krivičnom (MKS) sudu zbog odluke da zatraži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta, rekao je danas senator Lindzi Grejem.

”Neumorno ćemo raditi u oba doma Kongresa kako bi uveli sankcije MKS-u”, rekao je Grejem.

On je istakao da je odluka MKS “nečuvena” i da je smatra “šamarom u lice” nezavisnom pravosuđu Izraela, podsjetivši da Amerika nije članica MKS.

Glavni tužilac MKS-a Karim Kan izjavio je nešto ranije da je sud zatražio nalog za hapšenje premijera Izraela i lidera Hamasa Jahje Sinvara na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

Kan je naveo da MKS, osim za Netanjahua i Sinvara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa - Muhameda Ibrahima el Masrija i Ismaila Hanijea - i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta.

Sudsko vijeće MKS-a razmotriće Kanov zahtjev za izdavanje naloga.

Na izjavu Netanjahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Kan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana