Грејем: Сенатори раде на увођењу санкција Међународном кривичном суду

Срна
Foto: Анадолија

ВАШИНГТОН - Амерички сенатори неуморно ће радити на увођењу санкција Међународном кривичном (МКС) суду због одлуке да затражи налоге за хапшење израелског премијера Бењамина Нетањахуа и министра одбране Јоава Галанта, рекао је данас сенатор Линдзи Грејем.

”Неуморно ћемо радити у оба дома Конгреса како би увели санкције МКС-у”, рекао је Грејем.

Он је истакао да је одлука МКС “нечувена” и да је сматра “шамаром у лице” независном правосуђу Израела, подсјетивши да Америка није чланица МКС.

Главни тужилац МКС-а Карим Кан изјавио је нешто раније да је суд затражио налог за хапшење премијера Израела и лидера Хамаса Јахје Синвара на основу оптужби за ратне и злочине против човјечности због напада на израелску територију 7. октобра и рата који је услиједио у Појасу Газе.

Кан је навео да МКС, осим за Нетањахуа и Синвара, тражи налоге за хапшење других лидера Хамаса - Мухамеда Ибрахима ел Масрија и Исмаила Ханијеа - и израелског министра одбране Јоава Галанта.

Судско вијеће МКС-а размотриће Канов захтјев за издавање налога.

На изјаву Нетањахуа да би оптужбе против високорангираних израелских званичника биле “нечувене” и да Израел има сопствени правосудни систем који ригорозно истражује свако кршење закона, Кан је нагласио да “нико није изнад закона”.

Израел и САД нису чланице МКС-а. Међутим, МКС тврди да има надлежност над Газом, Источним Јерусалимом и Западном обалом, пошто су се палестински лидери 2015. године сагласили да се обавежу оснивачким принципима МКС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана