Trećina italijanskih tinejdžera želi da emigrira u budućnosti

Tanjug
Foto: Ilustracija

RIM - Više od trećine italijanskih tinejdžera želi da emigrira, a mladi ljudi postali su više zabrinuti za budućnost, pokazalo je istraživanje italijanskog nacionalnog zavoda za statistiku Istat.

Nalazi Istat-a doprinose brojim upozorenjima o italijanskom demografskom padu.

U martu je Istat izvjestio da je broj rođenih u 2023. iznosio 379.000 u 2023, što je rekordno nizak nivo, dok je ukupan broj stanovnika pao ispod 59 miliona.

U anketi su učestovale osobe između 11 i 19 godina starosti, a 34 odsto njih tvrdi da želi da se odseli u inostranstvo kada odrastu, u odnosu na 45 odsto onih koji žele da ostanu u Italiji i 21 odsto neodlučnih.

Među najpopularnijim zemljama za emigraciju našle su se SAD, Britanija i Španija, prenosi Rojters.

Kako bi se suprotstavila padu ljudskog kapitala uslijed pada nataliteta i emigracije, Istat tvrdi da Italija mladima treba da ponudi ''adekvatne životne mogućnosti''.

Podaci Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuje da su plate u Italiji porasle za samo jedan odsto u poslednjih 30 godina, u poređenju sa prosječnim poveanjen od 32,5 odsto u oblasti OECD-a.

Istat je otkrio da su mladi Italijani nesigurni po pitanju budućnosti, pri čemu jedna treina anketiranih kaže da se osjeća uplašeno.

Italija takođe ima najnižu stopu zaposlenosti u EU, a oko 66 odsto građana je u radnom odnosu, pokazuju podaci Eurostata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana