Трећина италијанских тинејџера жели да емигрира у будућности

Танјуг
Foto: Илустрација

РИМ - Више од трећине италијанских тинејџера жели да емигрира, а млади људи постали су више забринути за будућност, показало је истраживање италијанског националног завода за статистику Истат.

Налази Истат-а доприносе бројим упозорењима о италијанском демографском паду.

У марту је Истат извјестио да је број рођених у 2023. износио 379.000 у 2023, што је рекордно низак ниво, док је укупан број становника пао испод 59 милиона.

У анкети су учестовале особе између 11 и 19 година старости, а 34 одсто њих тврди да жели да се одсели у иностранство када одрасту, у односу на 45 одсто оних који желе да остану у Италији и 21 одсто неодлучних.

Међу најпопуларнијим земљама за емиграцију нашле су се САД, Британија и Шпанија, преноси Ројтерс.

Како би се супротставила паду људског капитала услијед пада наталитета и емиграције, Истат тврди да Италија младима треба да понуди ''адекватне животне могућности''.

Подаци Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) показује да су плате у Италији порасле за само један одсто у последњих 30 година, у поређењу са просјечним повеањен од 32,5 одсто у области ОЕЦД-а.

Истат је открио да су млади Италијани несигурни по питању будућности, при чему једна треина анкетираних каже да се осјећа уплашено.

Италија такође има најнижу стопу запослености у ЕУ, а око 66 одсто грађана је у радном односу, показују подаци Еуростата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана