Jelena Trivić za “Glas Srpske”: Puls građana otkucava trijumf

Vedrana Kulaga Simić
Foto: Velibor Tripić

Obišla sam Republiku Srpsku uzduž i poprijeko, ne samo u kampanji, nego i ranije. Bila sam u svakoj opštini, u nekima i po nekoliko puta i upravo je taj puls naroda, emocija i energija najbolje istraživanje i podstrek da nikada ne posustanem. Mi ćemo pobijediti.

Poručila je to za “Glas Srpske” kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić, dodajući da to neće biti samo njena lična pobjeda ni Mirka Šarovića, ni stranaka koje su podržale njihove kandidature.

- To neće biti pobjeda bilo kojeg pojedinca. Biće to pobjeda naroda ne za mandat od četiri godine nego za naredne decenije - uvjerena je Trivićeva.

GLAS: Kakva je bila kampanja? Vama su, na primjer, stavljali na teret da ste plaćenik SAD i da radite po njihovim direktivama?

TRIVIĆ: Izuzev političkih podmetanja, udari na mene, na moju porodicu i bliske ljude počeli su prije zvaničnog početka kampanje. Kada prođete to da vam malo dijete provlače po raznim portaloidima, sve drugo možete prevazići. Ove stupidne optužbe o finansiranju od strane SAD su zapravo slika stanja režima, a to je očaj. To je bio jedan od mnogih neuspješnih pokušaja da nas diskredituju. Znam da u SNSD ima pametnih i obrazovanih ljudi koji su mogli to da urade na pametniji način, ali oni vjerovatno neće time da se bave pa Miloradu Dodiku ostaju oni koji su u stanju samo da naprave dokument koji izgleda kao da članovi američke administracije ne znaju ni engleski jezik. Pokazali su koliko su nesposobni i bezidejni. Tu je jedina tužna činjenica što zarobljeni javni servis, RTRS, “saznanje” o toj smijuriji od “dokumenta” prenosi kao vijest.

GLAS: Ako pobijedite u trci za predsjednika, kakvu ćete politiku voditi? U čemu će se razlikovati od ove koju je vodio SNSD, odnosno Željka Cvijanović?

TRIVIĆ: Jedna od mojih vodilja, ne samo u politici, nego u životu, je besjeda vladike Nikolaja Velimirovića, u kojoj kaže: “Ne kradi državu. Braća tvoja izginula su u ratovima braneći državu. Oni su položili živote svoje za državu - kako se ti usuđuješ krasti i potkradati tu preskupu tekovinu”. Najveći grijeh je potkradati državu, a ovaj režim ne samo da je potkradao, nego i opustošio. Tu je prva i osnovna razlika između mene i njih. Vjerujem u snažne institucije i sav svoj autoritet kao predsjednika države ću uložiti da izgradimo sistem jakih i efikasnih institucija koje vrše svoju dužnost: služe narodu. Oni vjeruju u moć i silu pojedinca. Znam da naša zemlja ima dovoljno resursa da hrani sebe, ali i da izvozi, dovoljno novca da se pravilnom raspodjelom može ulagati tako da budemo zemlja zadovoljnih i sigurnih ljudi. Oni vjeruju da resurse države i naroda treba rasporediti u džepove tajkuna. Što se tiče gospođe Cvijanović, dvije su najveće razlike među nama - ja ću poštovati ustavnu obavezu da izražavam jedinstvo naroda i kao predsjednik biću samostalna u odlučivanju, odnosno poštovaću Ustav, a ne odluke partijskog komiteta.

GLAS: Šta možete obećati da ćete sigurno uraditi tokom prve godine mandata sa pozicije predsjednika RS, ako budete imali tu priliku?

TRIVIĆ: Prvog dana kampanje objavila sam deset programskih mjera koje PDP planira da realizuje već u prvoj godini rada Vlade, a kao predsjednik Srpske biću garant njihovog ispunjenja. Bavim se temama od značaja za život čovjeka. Ponovo ćemo osnovati Specijalno tužilaštvo RS, što će biti pobjeda naroda nad kriminalom. Pobjeda naroda nad korupcijom biće osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije Srpske. Uvešćemo neradnu nedjelju u čitavoj Republici, u oblastima u kojima je to moguće. Reformom zakonodavstva, s ciljem efikasnije zaštite prava radnika, izborićemo pobjedu za bolje uslove, a naknada za topli obrok biće zasebno primanje. Obezbijedićemo sufinansiranje 50 odsto cijene privatnih vrtića i besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola u cijeloj Srpskoj. Za naše majke biće produženje trajanja porodiljskog odsustva na 18 mjeseci za prvo i drugo dijete, a 24 mjeseca za treće i svako naredno dijete. Povećaćemo boračka primanja za 20 odsto u prvoj godini mandata nove Vlade, a borački dodatak po mjesecu učešća u ratu definisati u dogovoru sa borcima u iznosu koji je realno ostvariv, ali dostojan žrtve koju su podnijeli u stvaranju Srpske. Pobjeda naroda za penzionere biće povećanje penzija za deset odsto u 2023. godini.

GLAS: Najveći srpski nacionalni interes za 21. vijek je, kako ste i poručivali, mir. Da li će ga i koliko biti teško sačuvati?

TRIVIĆ: Tačno, mir, stabilnost i ekonomski prosperitet. S bošnjačkim i hrvatskim političarima se nećemo složiti u vezi sa mnogim stvarima, ali to nas ne smije ograničiti da ne gradimo bolju budućnost. Stvari koje se sada ne mogu riješiti treba ostaviti za bolja i stabilnija vremena, i u političkom i ekonomskom smislu. Imaćemo značajan vjetar u leđa iz Srbije, jer se predsjednik Aleksandar Vučić zalaže za politiku mira, pogotovo za dobre odnose sa Bošnjacima. Bojim se da politički predstavnici bošnjačkog naroda nisu shvatili širinu i dubinu onoga što jesu naši zajednički interesi. Treba da se okrenemo ka tome, jer svi želimo stabilnost, mir i odsustvo politike sukobljavanja.

Slobodarski duh

GLAS: Koja je Vaša ključna poruka biračima pred oktobarske izbore?

TRIVIĆ: Pozivam narod Srpske da izađe na izbore, glasa slobodno, jer su izmijenjena izborna pravila i niko ih više ne može ucjenjivati da slikaju listić ili iznose prazan. Pokažimo svoj slobodarski duh.

Pročitajte još:

Milorad Dodik za “Glas Srpske”: Pobjeđujemo jer narod zna da smo patriote
Mirko Šarović za “Glas Srpske”: Neću se zaklanjati iza lažnog srbovanja
Željka Cvijanović za “Glas”: Srpsku ne mogu čuvati amateri i strašljivci

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana