Жељка Цвијановић за “Глас”: Српску не могу чувати аматери и страшљивци

Ведрана Кулага Симић
Жељка Цвијановић за “Глас”: Српску не могу чувати аматери и страшљивци

Предстоје нам сложена времена у којима ће од пресудног значаја бити да очувамо политичке и економске капацитете. Грађанима треба сигурност, а то може дати снажна партија попут СНСД-а и снажна коалиција, за разлику од политичких аматера или бојажљивих, а острашћених, политичара окупљених у опозицији.

Поручила то за “Глас” кандидат СНСД-а за српског члана Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Важно је да Српска настави путем стабилности, а не експериментисања са онима из ПДП-а и СДС-а који су Српску довели на руб понора од 2001. до 2005. године и који су током недавне владавине у Сарајеву показали да им је важније да их воле тамо него у Бањалуци - подвукла је Цвијановићева.

Сумирајући протеклу предизборну кампању, истакла је да су утисци сјајни и да је кампања била веома динамична.

- Наше трибине су масовно посјећене, расположење људи одлично. СНСД има снажну организацију на терену, у свим нашим општинама и градовима оставили смо конкретне резултате и зато је нама лако говорити о ономе што је урађено, али и о амбициозним плановима за будућност. Апсолутно вјерујем у велику побједу СНСД-а, како у погледу појединачних кандидата, тако и за наше листе за Народну скупштину Српске и Представнички дом. Изборна кампања је само оснажила то увјерење, јер ми смо са народом и уз народ у континуитету, а не само у кампањи. По томе смо препознатљиви и због тога нам, између осталог, народ годинама указује огромно повјерење. Сигурна сам да ће тако бити и 2. октобра - нагласила је Цвијановићева.

ГЛАС: У говорима сте често истицали да очекујете велику побједу као потврду за све што је СНСД урадио у Српској те да од СНСД-а зависи снага Српске. Шта ће, ако побиједите Ви и СНСД, добити Српска, а шта ако побједу однесу политички противници из опозиције?

ЦВИЈАНОВИЋ: СНСД је народна патриотска странка и Република Српска ће након наше побједе наставити путем очувања надлежности, политичке стабилности и економског развоја. Наставићемо са јачањем институција, нећемо бјежати из НСРС и потцјењивати републичке институције, како то опозиција годинама чини и због тога доживљава изборни пораз. Имамо програм договорен са нашим социјалним партнерима и удружењима и зато људи знају да ћемо наставити са повећањем пензија и плата и реализацијом важних енергетских и инфраструктурних пројеката широм Српске. Додатно ћемо јачати наше везе са Србијом и другима који су доказани међународни пријатељи Републике Српске, и, за разлику од опозиције, нећемо ићи по инструкције код доказаних непријатеља наше Републике. Борићемо се и даље за свако слово Устава и Дејтонског споразума и нећемо дозволити да ниједна надлежност Српске буде оспорена.

ГЛАС: Из опозиције критикују да власт, а тиме и СНСД, упорно води политику кризе јер им одговара. Какав је Ваш одговор?

ЦВИЈАНОВИЋ: То су бесмислице јер они кризом очигледно сматрају ситуације у којима се успротивите насртајима на позицију и статус Републике Српске. Наведите ми једну кризу коју је у претходном периоду изазвала Република Српска или њено руководство. Оном ко хоће да види јасно је да је у таквим ситуацијама на неку акцију услиједила само реакција из Српске. Не постоји нити једна криза коју смо проузроковали да бисмо оштетили неког другог у БиХ, али постоје ситуације гдје смо реаговали да бисмо себе бранили од других. То што опозиционари наше одлучне одговоре на антиуставна дјеловања Уставног суда БиХ, политичког Сарајева или високих представника тако називају, најбоље говори о њиховом подаништву. Истина је да кризу у БиХ изазивају они који Српској на разбојнички и неуставан начин покушавају да одузму имовину, надлежности, па у крајњој линији и право на постојање. Ми ћемо на таква настојања увијек снажно одговорити, без обзира на то шта о томе мислила опозиција, Сарајево или поједине амбасаде, а очигледно је да мисле идентично.

ГЛАС: На чему ћете инсистирати ако будете члан Предсједништва БиХ?

ЦВИЈАНОВИЋ: На досљедном поштовању Дејтонског споразума и уставне позиције два ентитета и три конститутивна народа. Не идем у Предсједништво да се са било ким свађам, али ни да се некоме, осим грађанима Републике Српске, свиђа оно што радим, већ да у складу са надлежностима покушам да обезбиједим амбијент за несметан развој и просперитет оба ентитета и да свима у БиХ буде комотно. С друге стране, нећу се устручавати да посегнем за инструментима заштите виталног интереса ако то буде потребно. Било би добро за све да одлуке доносимо дијалогом и консензусом, али имам довољно искуства да знам да ладица са заштитним механизмима Републике Српске у оваквој БиХ увијек мора да буде одшкринута.

Уигран тим

ГЛАС: Очување високе аутономије Српске је, како се могло чути, и Ваш, и приоритет странке којој припадате. Колико ће то бити тешко на нивоу БиХ?

ЦВИЈАНОВИЋ: Ми смо уигран тим и знамо се носити с притисцима. Користићемо сва расположива правна и политичка средства да заштитимо позицију Републике Српске, као што смо радили и у претходном периоду. Ни против кога у БиХ немамо лоше намјере и никоме не оспоравамо права која желимо за Републику Српску. Мислим да је то веома коректна позиција и испружена рука коју би и у Сарајеву објеручке прихватили да тамо постоји минимум политичке рационалности.

Прочитајте још:

Мирко Шаровић за “Глас Српске”: Нећу се заклањати иза лажног србовања
Милорад Додик за “Глас Српске”: Побјеђујемо јер народ зна да смо патриоте
Јелена Тривић за “Глас Српске”: Пулс грађана откуцава тријумф

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана