Мирко Шаровић за “Глас Српске”: Нећу се заклањати иза лажног србовања

Ведрана Кулага Симић
Foto: Дражан Поздеровић

Пад режима је потпуно сигуран и то више нико не доводи у питање. Српска од 3. октобра креће путем развоја и напретка. То сви виде и то нам потврђује атмосфера међу грађанима и релевантна истраживања.

Тврди то за “Глас Српске” кандидат СДС-а за српског члана Предсједништва БиХ Мирко Шаровић истичући да се људима “огадио” режим те да су сити лажних прича, производње конфликата и тензија, огромне корупције, а истовременог назадовања у свим областима и небриге за грађане.

- Списак неславних рекорда ове власти је и много дужи и то се више не може крити. Људи су побиједили страх, спремни су рећи “не” бахатости и преузети одговорност за нормалнији и бољи живот - истакао је Шаровић.

ГЛАС: Да ли је кампања била фер и поштена?

ШАРОВИЋ: У околностима гдје с једне стране имате власт која располаже свим јавним ресурсима и користи их у предизборне сврхе, купује медије, уцјењује радним мјестима и чиме све не, а с друге стране опозицију која нема ниједну полугу моћи, тешко се може говорити о фер кампањи. На нашој страни је искрена жеља за промјеном и та искреност и чисто срце нас, ипак, чине много јачим. Рећи народу да нећете имати шта да једете ако не гласате за њих, или да нећете дати хуманитарну помоћ за поправку кућа након земљотреса, што смо чули на трибинама власти, увреда је за сваког човјека. То прелази границу подношљивости и показује колико се власт погубила у огромном страху од пада и зато имамо све прљавију кампању владајућих. Ми немамо потребу да се служимо таквим стварима и бомбардујемо невјероватним причама, или чак измишљеним документима. Опозиција досљедно води позитивну кампању, оријентисану на планове и резултате. Говорим шта можемо боље и шта ћемо урадити након 2. октобра да поправимо ово тешко стање.

ГЛАС: Често сте истицали да актуелна власт води политику кризе јер јој одговара. Ако побиједите, какву ћете политику водити? У чему ће се разликовати од ове које се четири године држао Милорад Додик?

ШАРОВИЋ: Нећу производити кризе, него ћу стварати услове за напредак, Српској нећу затварати врата него отварати, и за међународну дипломатију и за довођење инвеститора, а тиме и градњу путева, фабрика… За разлику од протеклих година, Српска неће бити “црна тачка”, него пожељно мјесто за улагање, сарадњу и живот. Нећу бјежати са сједница и пуштати да друга два члана Предсједништва БиХ, из друга два народа, мимо мене доносе одлуке штетне за Српску. Нећу се заклањати иза лажног србовања, него ћу свој патриотизам показати и доказати радом и залагањем за Српску, како на унутрашњем, тако и на спољном плану.

ГЛАС: На чему ћете инсистирати ако будете члан Предсједништва БиХ?

ШАРОВИЋ: Економија је за мене чаробна ријеч и готово све што будем радио биће усмјерено на економски напредак. Република Српска је најјача ако се развијамо, градимо, отварамо послове за нашу дјецу и тада нам нико неће моћи ништа. Способан сам, могу и знам да отворим свака врата свуда у свијету. Од Москве, преко Брисела и Вашингтона и то од мене можете очекивати. Да отварам РС, да је промовишем, доносим нове инвестиције и перспективе… А првенствено да кроз стални дијалог са свима чувам мир и осигуравам стабилност. Садржајнија и квалитетнија сарадња са Србијом, посебно у развојним циљевима и пројектима не само двије земље него и региона, биће у врху мојих приоритета.

ГЛАС: Шта кажете на тврдње власти да сте издајници и да се Српској не пише добро ако СНСД и његови коалициони партнери не освоје власт на нивоу БиХ?

ШАРОВИЋ: То ваљда каже и у ту мантру нас годинама убјеђује човјек чији ће мандат остати упамћен по блокадама и заштити хрватских националних интереса. Онај који је тако важно питање - националног интереса, користио за хрватски Пељешки мост док Хрватска гради одлагалиште за нуклеарни отпад на нашој граници?! Онај који угошћује хрватског предсједника након што је онај прославио убијање Срба? Који је предао јасеновачку грађу, јавно се подсмијава помоћи матице Србије? Који је попљачкао и распродао јавне ресурсе, опустошио је, раселио, изоловао и задужио за рекордних шест милијарди марака? Онај који је на власт дошао на тенковима СФОР-а и који је потписао да на Мањачи имамо војнике који се припремају директно за НАТО бригаду?! О том “патриоти” говоримо? О домету његовог стварног патриотизма најбоље говори изјава једног од друга два члана Предсједништва “да урами АНП који је потписао, да је са њим било најлакше и да са функције одлази политички поражен и фрустриран”. Ако њима нећемо вјеровати, ево питам - шта је Додик урадио за Српску као члан Предсједништва БиХ? Осим што се склањао док су се одлуке доносиле мимо њега?! Мирко Шаровић нема потребу да објашњава патриотизам јер никада није донио ниједну одлуку нити пристао на било шта што је на штету РС. Тако ће бити увијек.

Пут ка ЕУ

ГЛАС: Изнијели сте и једну занимљиву тврдњу - да можете БиХ за осам година увести у ЕУ. На чему то темељите?

ШАРОВИЋ: Довољно је да кренете од тога да ова власт за четири године није ништа урадила на испуњавању услова за приближавање чланству у ЕУ. Њихов нерад и неефикасност једини су разлог неуспјеха на европском путу. Само озбиљан рад и јасан приоритет ка ЕУ доноси резултат и на томе темељим тврдњу о бржем напретку ка ЕУ интеграцијама, што ће бити један од мојих главних циљева.

Прочитајте још: 

Жељка Цвијановић за “Глас”: Српску не могу чувати аматери и страшљивци
Јелена Тривић за “Глас Српске”: Пулс грађана откуцава тријумф
Милорад Додик за “Глас Српске”: Побјеђујемо јер народ зна да смо патриоте

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана