Милорад Додик за “Глас Српске”: Побјеђујемо јер народ зна да смо патриоте

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

Мој патриотизам је доказан и то знају људи у Републици Српској који су и током ове предизборне кампање показали да највише вјерују СНСД-у јер смо спремни да се боримо и изборимо са свим изазовима. Ми никада нећемо издати Српску, већ ћемо је бранити и јачати.

Каже то у интервјуу за “Глас” кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске Милорад Додик наглашавајући да је њихова политика она у којој је оданост народу неспорна.

- Били смо уз наш народ увијек и бићемо и даље. То и грађани, бирачи, осјећају, а то су нам доказали и показали на свим митинзима током ове предизборне кампање. Знају да је СНСД странка која жели развој и миран живот са свима, али да је одлучна да брани светиње - Републику Српску и српски народ. Кад је то у питању, нема попуштања. СНСД је патриотска партија која држи ову Републику на путу стабилности, развоја и бољег живота свих који у њој живе и која је истрајна, а има и кадрове који то могу да обезбиједе. Знамо да то и народ од нас очекује, а не од тамо неких који су показали све, само не да су у служби Српске и грађана - поручио је Додик.

ГЛАС: Шта је показала ова кампања? Може ли СНСД до нове побједе, а Ви поново у фотељу предсједника Српске?

ДОДИК: То је већ готова ствар. Код нас нема празних прича, али ни дилеме - идемо у нову изборну побједу. СНСД је побиједио. То је дефинитивно јер је окупио највећи број људи на својим митинзима и показао да има програм и организацију, добре и озбиљне људе који су спремни да на најбољи начин одговоре свим изазовима који су несумњиво пред нама, и на политичком и на економском пољу. Не смијемо се заваравати нити дозвољавати да нам то раде други. Републику Српску треба штитити, јачати, јер је појединци никада нису прихватили, а и неће, онакву каква је дефинисана Дејтоном. И тога морају сви бити свјесни. Ми јесмо и нећемо се коцкати овим што смо стекли. Углавном, побједа СНСД-а, и то велика, је неспорна на овим изборима на свим нивоима. Не само за појединачне позиције, него и за републички парламент и ниво БиХ. Имамо јасне програме за будућност који иду у правцу јачања наше Републике и стварања услова за бољи живот свих у њој, а једини програм инертне опозиције био је, с друге стране, да напада Милорада Додика и друге функционере СНСД-а те прича нереалне приче. Немојте мислити да то народ није примијетио.

ГЛАС: Зашто понављате да су Републици потребни озбиљни лидери, и то због дана који долазе? Шта нас то чека?

ДОДИК: Република Српска се годинама одупире бројним искушењима, али је очигледно да су већ видљиви глобални поремећаји на које ће адекватно моћи да одговоре само она друштва која буду имала стабилну политичку структуру, односно стабилне, озбиљне, неустрашиве лидере те уигран тим. Само таква друштва, а то ће и вријеме показати, могу очекивати да добро прођу кроз све то. Доказ за ово што тврдим имамо и у скоријој прошлости. Сви се сјећамо катастрофалних поплава из 2014. и пандемије која хара од 2020. године. Република Српска је захваљујући стабилној структури СНСД-а имала најбоље могуће институционалне одговоре на та питања и прошли смо, можда и лакше, кроз све то него други.

ГЛАС: Из опозиције Вас оптужују за лажни патриотизам и да се Српској, с Вама и СНСД-ом, не пише добро. Шта би за Републику Српску значила Ваша побједа, а шта опозиције?

ДОДИК: Могу они да причају шта хоће, али једно је сигурно. Ја не морам да пуно причам о свом патриотизму, љубави и бризи према овој Републици јер сам то исказивао на којој год да сам руководећој позицији био и ма с ким да сам разговарао. Моја и побједа кандидата СНСД-а за Републику Српску значи стабилност, наставак изградње те јачање њених институција и самосталности, а побједа опозиције њен нестанак у року од шест мјесеци. Многи дају обећања, али их мало има снаге и храбрости да та иста обећања спроведу у дјело. СНСД је небројено пута доказао да има потребне капацитете да води ову Републику и овај народ напријед, поносно и уздигнуте главе, а не да, као они из опозиције, бјежи и ћути када је потребно најснажније и најгласније стати уз Српску, њене интересе и њен народ.

ГЛАС: Добро су Вам познате обавезе у Палати Републике. Шта ће бити приоритети ако побиједите у трци за предсједника?

ДОДИК: Република Српска има шансу да преживи само ако је јединствена, а свака подјела значи њено лагано умирање и нестанак. Као предсједник Републике Српске настојаћу да са сарадницима јачамо Српску из дана у дан јер то заслужује. Она мора бити стабилна, јака и да функционишу све њене институције. Републици морамо да обезбиједимо политичку стабилност, на првом мјесту, јер када то имамо, онда можемо да се у потпуности посветимо и економији и свим другим питањима која муче њене грађане, али и да, уз све то, држимо широм отворене очи јер напади на уставност Српске, њене надлежности, имовину неће нестати. Хоћу да видим Републику Српску саму, стабилну и поносну. Свима треба да буде јасно да нећемо дозволити никакву страну управу над Републиком Српском коју странци прижељкују. Српска има своје, а имаће и након 2. октобра, легалне представнике, које је народ бирао и они су ти чије су одлуке битне, а не тамо неких странаца који годинама мешетаре у БиХ. Морамо чувати Републику Српску и слободу коју данас имамо. Чуваћемо њене надлежности, али и чинити све да наставимо да подижемо квалитет живота и права грађана широм Републике.

Путин и Орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан је нагласио да је одувијек подржавао и да подржава Милорада Додика који је отворен за дијалог, залаже се за Дејтон и у свим приликама чува интересе српског народа.

- Мађарска и Србија су сусједи, али Мађарска и Српску сматра почасним сусједом - истакао је Орбан у својој видео-поруци, гдје је навео да и убудуће жели да сарађује са Додиком који му је убрзо захвалио на подршци.

Додику је побједу на изборима претходно пожелио и руски предсједник Владимир Путин.

Прочитајте још:

Јелена Тривић за “Глас Српске”: Пулс грађана откуцава тријумф
Жељка Цвијановић за “Глас”: Српску не могу чувати аматери и страшљивци
Мирко Шаровић за “Глас Српске”: Нећу се заклањати иза лажног србовања

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана