Јелена Тривић за “Глас Српске”: Пулс грађана откуцава тријумф

Ведрана Кулага Симић
Foto: Велибор Трипић

Обишла сам Републику Српску уздуж и попријеко, не само у кампањи, него и раније. Била сам у свакој општини, у некима и по неколико пута и управо је тај пулс народа, емоција и енергија најбоље истраживање и подстрек да никада не посустанем. Ми ћемо побиједити.

Поручила је то за “Глас Српске” кандидат ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелена Тривић, додајући да то неће бити само њена лична побједа ни Мирка Шаровића, ни странака које су подржале њихове кандидатуре.

- То неће бити побједа било којег појединца. Биће то побједа народа не за мандат од четири године него за наредне деценије - увјерена је Тривићева.

ГЛАС: Каква је била кампања? Вама су, на примјер, стављали на терет да сте плаћеник САД и да радите по њиховим директивама?

ТРИВИЋ: Изузев политичких подметања, удари на мене, на моју породицу и блиске људе почели су прије званичног почетка кампање. Када прођете то да вам мало дијете провлаче по разним порталоидима, све друго можете превазићи. Ове ступидне оптужбе о финансирању од стране САД су заправо слика стања режима, а то је очај. То је био један од многих неуспјешних покушаја да нас дискредитују. Знам да у СНСД има паметних и образованих људи који су могли то да ураде на паметнији начин, али они вјероватно неће тиме да се баве па Милораду Додику остају они који су у стању само да направе документ који изгледа као да чланови америчке администрације не знају ни енглески језик. Показали су колико су неспособни и безидејни. Ту је једина тужна чињеница што заробљени јавни сервис, РТРС, “сазнање” о тој смијурији од “документа” преноси као вијест.

ГЛАС: Ако побиједите у трци за предсједника, какву ћете политику водити? У чему ће се разликовати од ове коју је водио СНСД, односно Жељка Цвијановић?

ТРИВИЋ: Једна од мојих водиља, не само у политици, него у животу, је бесједа владике Николаја Велимировића, у којој каже: “Не кради државу. Браћа твоја изгинула су у ратовима бранећи државу. Они су положили животе своје за државу - како се ти усуђујеш красти и поткрадати ту прескупу тековину”. Највећи гријех је поткрадати државу, а овај режим не само да је поткрадао, него и опустошио. Ту је прва и основна разлика између мене и њих. Вјерујем у снажне институције и сав свој ауторитет као предсједника државе ћу уложити да изградимо систем јаких и ефикасних институција које врше своју дужност: служе народу. Они вјерују у моћ и силу појединца. Знам да наша земља има довољно ресурса да храни себе, али и да извози, довољно новца да се правилном расподјелом може улагати тако да будемо земља задовољних и сигурних људи. Они вјерују да ресурсе државе и народа треба распоредити у џепове тајкуна. Што се тиче госпође Цвијановић, двије су највеће разлике међу нама - ја ћу поштовати уставну обавезу да изражавам јединство народа и као предсједник бићу самостална у одлучивању, односно поштоваћу Устав, а не одлуке партијског комитета.

ГЛАС: Шта можете обећати да ћете сигурно урадити током прве године мандата са позиције предсједника РС, ако будете имали ту прилику?

ТРИВИЋ: Првог дана кампање објавила сам десет програмских мјера које ПДП планира да реализује већ у првој години рада Владе, а као предсједник Српске бићу гарант њиховог испуњења. Бавим се темама од значаја за живот човјека. Поново ћемо основати Специјално тужилаштво РС, што ће бити побједа народа над криминалом. Побједа народа над корупцијом биће оснивање Агенције за борбу против корупције Српске. Увешћемо нерадну недјељу у читавој Републици, у областима у којима је то могуће. Реформом законодавства, с циљем ефикасније заштите права радника, изборићемо побједу за боље услове, а накнада за топли оброк биће засебно примање. Обезбиједићемо суфинансирање 50 одсто цијене приватних вртића и бесплатне уџбенике за ученике основних школа у цијелој Српској. За наше мајке биће продужење трајања породиљског одсуства на 18 мјесеци за прво и друго дијете, а 24 мјесеца за треће и свако наредно дијете. Повећаћемо борачка примања за 20 одсто у првој години мандата нове Владе, а борачки додатак по мјесецу учешћа у рату дефинисати у договору са борцима у износу који је реално остварив, али достојан жртве коју су поднијели у стварању Српске. Побједа народа за пензионере биће повећање пензија за десет одсто у 2023. години.

ГЛАС: Највећи српски национални интерес за 21. вијек је, како сте и поручивали, мир. Да ли ће га и колико бити тешко сачувати?

ТРИВИЋ: Тачно, мир, стабилност и економски просперитет. С бошњачким и хрватским политичарима се нећемо сложити у вези са многим стварима, али то нас не смије ограничити да не градимо бољу будућност. Ствари које се сада не могу ријешити треба оставити за боља и стабилнија времена, и у политичком и економском смислу. Имаћемо значајан вјетар у леђа из Србије, јер се предсједник Александар Вучић залаже за политику мира, поготово за добре односе са Бошњацима. Бојим се да политички представници бошњачког народа нису схватили ширину и дубину онога што јесу наши заједнички интереси. Треба да се окренемо ка томе, јер сви желимо стабилност, мир и одсуство политике сукобљавања.

Слободарски дух

ГЛАС: Која је Ваша кључна порука бирачима пред октобарске изборе?

ТРИВИЋ: Позивам народ Српске да изађе на изборе, гласа слободно, јер су измијењена изборна правила и нико их више не може уцјењивати да сликају листић или износе празан. Покажимо свој слободарски дух.

Прочитајте још:

Милорад Додик за “Глас Српске”: Побјеђујемо јер народ зна да смо патриоте
Мирко Шаровић за “Глас Српске”: Нећу се заклањати иза лажног србовања
Жељка Цвијановић за “Глас”: Српску не могу чувати аматери и страшљивци

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана