Udruženje građana “Zdravo da ste”: Uz hranu, muziku i igre uče o društvenim promjenama

Aleksandra Todorović
Udruženje građana “Zdravo da ste”: Uz hranu, muziku i igre uče o društvenim promjenama

BANjALUKA - Udruženje građana “Zdravo da ste” organizovaće raznovrsne zabavne i edukativne aktivnosti i radionice za mlade, u okviru projekta “Otvoreni omladinski klub”, za koji su novac dobili od Gradske uprave.

Ovom udruženju je ranije, povodom prijave na javni poziv za sufinansiranje omladinskih organizacija i organizacija za mlade iz gradske kase, odobreno 10.000 KM.

- Cilj projekta je podrška socijalnom, kulturnom i ekonomskom napretku mladih putem razvojnih programa i programa formalne i neformalne edukacije - kazala je za “Glas Srpske” psiholog Nataša Pivašević iz Udruženja “Zdravo da ste”.

Dodala je da će putem aktivnosti i radionica nastojati osnažiti mlade i dati im priliku da učestvuju u životu lokalne zajednice, kako bi ličnim primjerom postali pokretači društvenih promjena.

- Aktivnosti projekta “Otvoreni omladinski klub” biće realizovane u četiri programa. Prvi dio projekta je program kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, i tim povodom ćemo svakog petka organizovati “Muzički kuvar” gdje ćemo praviti raznovrsne delicije sa mladima. Organizovaćemo aktivnosti posvećene muzici gdje će zainteresovani učiti o instrumentima, raznovrsnim muzičkim pravcima i žanrovima - pojasnila je Pivaševićeva.

Dodala je da će u okviru “Dana društvenih igara” jednom sedmično realizovati aktivnosti, kao što su turnir u stonom tenisu, pikadu, šahu i različitim društvenim igrama.

- U okviru programa “Filmske večeri” mjesečno ćemo se okupiti i gledati filmove. Sve aktivnosti ćemo razvijati u saradnji sa mladima i njihovim interesovanjima i potrebama - naglasila je Pivaševićeva.

Istakla je da je drugi dio projekta rezervisan za volonterski program, koji podrazumijeva edukacije volontera, volonterske akcije, kao i jačanje kapaciteta “Lokalnog volonterskog servisa” kroz kreiranje kalendara aktivnosti, te održavanje baze volontera.

- Treći dio projekta uključuje “Program mobilnosti mladih i informisanje” a za cilj ima promociju mobilnosti među mladima kroz radionice, sastanke i individualna savjetovanja - rekla je Pivaševićeva.

Prema njenim riječima, posljednji dio programa biće namijenjen jačanju životnih vještina u sklopu kojeg će nastaviti realizaciju “Kreativnog mikrofona”, kao i usluge psihološkog savjetovanja.

- Zadovoljni smo odobrenim sredstvima s obzirom na to da su u skladu sa našim prijedlogom projekta - zaključila je Pivaševićeva.

Javni poziv

Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport je podržalo svih deset projekata, koji su se prijavili na javni poziv za sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija za mlade.

- Iz budžeta grada za 2021. godinu, podržano je sufinansiranje deset projekata sa ukupno 35.500 KM - kažu iz Odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana