Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve: Jeftiniji javni prevoz i skuplji parking recept za manje saobraćajne gužve

Aleksandar Stojanović
Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve: Jeftiniji javni prevoz i skuplji parking recept za manje saobraćajne gužve

BANjALUKA - Infrastrukturni projekti u saobraćaju bili su iznuđeni, kako bi se izbjegao kolaps zbog povećanja broja motornih vozila.

U posljednjih devet godina broj vozila se sa 49.000 povećao na 75.000 i ne postoje projekti koji to mogu pratiti. Zbog toga je potrebno mijenjati navike i saobraćajnu kulturu, jer gužve se neće riješiti širenjem ulica i izgradnjom kružnih tokova.

Rekao je ovo načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić u intervjuu za “Glas Srpske” i dodao da je potrebno praviti grad za ljude, a ne grad za automobile.

GLAS: Na koji način je moguće povećati svijest ljudi i “natjerati” ih da promijene svoje navike, odnosno da više koriste bicikl i javni prevoz?
SANDIĆ: Trenutno broj putovanja javnim prevozom iznosi deset odsto, a ciljna vrijednost je da bude 35 odsto. Broj putovanja biciklom je 1,5 odsto, a cilj je da bude osam odsto i pješačenje je 30 odsto, a cilj je da bude 40. Potrebno je stimulisati ljude da koriste javni prevoz, a to je nemoguće dok god je cijena parkinga u užem centru grada 0,5 KM i dok god je cijena karte u javnom prevozu ovolika kolika je sad. Plan je da povećanjem cijene parkinga u užem centru, a značajnim smanjenjem cijene karte za autobuse stimulišemo ljude da ne dolaze u centar grada automobilom. 

GLAS: Za sljedeću godinu najavljeni su veliki projekti i za njih će iz budžeta biti izdvojeno oko 30 miliona KM. Šta će to biti urađeno sljedeće godine?
SANDIĆ: Pored početka radova na mostovima u Docu i Srpskim toplicama, treba izdvojiti završetak paralele preko “voćnjaka”  odnosno saobraćajnice koja će povezati Lauš i Paprikovac. Pored toga, jedan od značajnijih projekata za koji će biti izdvojeno oko milion KM je nastavak izgradnje saobraćajnice u Priječanima. Prethodnih godina prigradska naselja su znatno naseljena, ali komunalna i saobraćajna infrastruktura nisu to ispratili i zbog toga su nam baš ta naselja prioritet. Takođe, u centru grada planiramo proširiti i rekonstruisati ulicu Kralja Petra Prvog Karađorđevića prema Gajevoj ulici, ispred hotela “Palas”, gdje je znatno opterećenje saobraćaja. Trenutno smo u fazi izrade projektne dokumentacije za pasarelu preko Omladinske ulice, kod restorana “Alas”.

GLAS: Koliko kilometara puteva će biti izgrađeno na području grada?
SANDIĆ: Ono što mogu da najavim je da će sljedeće godine prioritet biti seoski putevi, koji su u prethodne tri godine, možda, malo bili zapostavljeni. Prema našem planu biće urađeno između deset i 12 kilometara seoskih puteva i oko tri do četiri kilometra na saobraćajnicama u gradskim naseljima.

GLAS: Decenijama ulaganja u infrastrukturu nisu bila primarna i primjetno je da se u protekle tri godine značajno investira u njenu izgradnju. Kolika je sada zainteresovanost mjesnih zajednica da se baš u njihovim naseljima rekonstruišu ili saniraju putevi?
SANDIĆ: Svim što smo do sada uradili, dižemo ljestvicu u razvoju saobraćaja na području grada. Za sljedeću godinu prijave za prioritetne projekte iz saobraćaja u mjesnim zajednicama je, ugrubo, oko 55 miliona KM, a naš budžet iznosi 11 miliona za te namjene. Dakle, potrebe naselja su pet puta veće od onog čime mi raspolažemo. Zbog svega toga, u okviru budžeta koji sigurno nije dovoljan, ćemo izvršiti procjenu koji su to prioriteti i gdje je rekonstrukcija ili sanacija zaista neophodna. 

GLAS SRPSKE: Koliko kilometara saobraćajnica na području grada je u nadležnosti Odjeljenja za saobraćaj i puteve?
SANDIĆ: Posao održavanja je ogroman, a u našoj nadležnosti je oko 2.200 kilometara puteva. I veliki je posao samo održavanje tih saobraćajnica, jer potrebno je samo jednom godišnje proći tim ulicama, pročistiti kanal, popraviti saobraćajni znak, sanirati rupu i slično. I taj posao je jedna marka po metru, znači to je oko dva do 2,5 miliona KM samo u te potrebe. I baš zbog velike želje da gradimo nešto novo, da investiramo, ne smijemo zaboraviti održavanje već postojećih puteva.

GLAS: Kako komentarišete kritike pojedinaca i nekih stranaka da je veliki broj rupa po putu, da se novac ne troši dobro i da se favorizuju pojedine firme i slično?
SANDIĆ: Mislim da mnogi ne shvataju koliko je to težak i odgovoran posao, pa koriste priliku da skupljaju određene poene. Ne bih to nazvao ni politikom, već politikantstvom. Ni mi nismo zadovoljni kad izvođač kasni sa radovima, kada se probijaju rokovi i nastojimo to da dovedemo u red. Ali sada vidimo koliko nam šteti odlazak mladih i kvalitetne radne snage. Pa kada u kući nešto popravljamo, majstori često kasne i povećavaju se troškovi, a zamislite kako je kad se radi sa milionskim investicijama. 

 

Omiljena staza

GLAS: Koji projekat je Vama lično najdraži u ovom mandatu?

SANDIĆ: Mnogo stvari je urađeno i tek se planira raditi. Veliko zadovoljstvo predstavlja kad prođem nekom ulicom, preko Zelenog mosta ili stanem ispred nečeg u čemu sam učestvovao i, zaista, je lijep osjećaj da mogu reći da sam bio dio toga. Ali ako bih morao izdvojiti jedan meni posebno drag, onda je to pješačka i biciklistička staza duž istočnog tranzita.


Pohvale saradnicima

GLAS: Kako biste ocijenili rad Odjeljenja na čijem ste čelu u protekle tri godine?

SANDIĆ: Mislim da je zaista za veliku pohvalu što smo, uz podršku gradonačelnika, imali, prije svega, hrabrosti da se upustimo u brojne projekte koji su decenijama čekali da se pokrenu. Ne bih da ocjenjujem samog sebe, ali zaista želim pohvaliti sve svoje saradnike i mislim da smo uradili dobar posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana