Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве: Јефтинији јавни превоз и скупљи паркинг рецепт за мање саобраћајне гужве

Александар Стојановић
Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве: Јефтинији јавни превоз и скупљи паркинг рецепт за мање саобраћајне гужве

БАЊАЛУКА - Инфраструктурни пројекти у саобраћају били су изнуђени, како би се избјегао колапс због повећања броја моторних возила.

У посљедњих девет година број возила се са 49.000 повећао на 75.000 и не постоје пројекти који то могу пратити. Због тога је потребно мијењати навике и саобраћајну културу, јер гужве се неће ријешити ширењем улица и изградњом кружних токова.

Рекао је ово начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић у интервјуу за “Глас Српске” и додао да је потребно правити град за људе, а не град за аутомобиле.

ГЛАС: На који начин је могуће повећати свијест људи и “натјерати” их да промијене своје навике, односно да више користе бицикл и јавни превоз?
САНДИЋ: Тренутно број путовања јавним превозом износи десет одсто, а циљна вриједност је да буде 35 одсто. Број путовања бициклом је 1,5 одсто, а циљ је да буде осам одсто и пјешачење је 30 одсто, а циљ је да буде 40. Потребно је стимулисати људе да користе јавни превоз, а то је немогуће док год је цијена паркинга у ужем центру града 0,5 КМ и док год је цијена карте у јавном превозу оволика колика је сад. План је да повећањем цијене паркинга у ужем центру, а значајним смањењем цијене карте за аутобусе стимулишемо људе да не долазе у центар града аутомобилом. 

ГЛАС: За сљедећу годину најављени су велики пројекти и за њих ће из буџета бити издвојено око 30 милиона КМ. Шта ће то бити урађено сљедеће године?
САНДИЋ: Поред почетка радова на мостовима у Доцу и Српским топлицама, треба издвојити завршетак паралеле преко “воћњака”  односно саобраћајнице која ће повезати Лауш и Паприковац. Поред тога, један од значајнијих пројеката за који ће бити издвојено око милион КМ је наставак изградње саобраћајнице у Пријечанима. Претходних година приградска насеља су знатно насељена, али комунална и саобраћајна инфраструктура нису то испратили и због тога су нам баш та насеља приоритет. Такође, у центру града планирамо проширити и реконструисати улицу Краља Петра Првог Карађорђевића према Гајевој улици, испред хотела “Палас”, гдје је знатно оптерећење саобраћаја. Тренутно смо у фази израде пројектне документације за пасарелу преко Омладинске улице, код ресторана “Алас”.

ГЛАС: Колико километара путева ће бити изграђено на подручју града?
САНДИЋ: Оно што могу да најавим је да ће сљедеће године приоритет бити сеоски путеви, који су у претходне три године, можда, мало били запостављени. Према нашем плану биће урађено између десет и 12 километара сеоских путева и око три до четири километра на саобраћајницама у градским насељима.

ГЛАС: Деценијама улагања у инфраструктуру нису била примарна и примјетно је да се у протекле три године значајно инвестира у њену изградњу. Колика је сада заинтересованост мјесних заједница да се баш у њиховим насељима реконструишу или санирају путеви?
САНДИЋ: Свим што смо до сада урадили, дижемо љествицу у развоју саобраћаја на подручју града. За сљедећу годину пријаве за приоритетне пројекте из саобраћаја у мјесним заједницама је, угрубо, око 55 милиона КМ, а наш буџет износи 11 милиона за те намјене. Дакле, потребе насеља су пет пута веће од оног чиме ми располажемо. Због свега тога, у оквиру буџета који сигурно није довољан, ћемо извршити процјену који су то приоритети и гдје је реконструкција или санација заиста неопходна. 

ГЛАС СРПСКЕ: Колико километара саобраћајница на подручју града је у надлежности Одјељења за саобраћај и путеве?
САНДИЋ: Посао одржавања је огроман, а у нашој надлежности је око 2.200 километара путева. И велики је посао само одржавање тих саобраћајница, јер потребно је само једном годишње проћи тим улицама, прочистити канал, поправити саобраћајни знак, санирати рупу и слично. И тај посао је једна марка по метру, значи то је око два до 2,5 милиона КМ само у те потребе. И баш због велике жеље да градимо нешто ново, да инвестирамо, не смијемо заборавити одржавање већ постојећих путева.

ГЛАС: Како коментаришете критике појединаца и неких странака да је велики број рупа по путу, да се новац не троши добро и да се фаворизују поједине фирме и слично?
САНДИЋ: Мислим да многи не схватају колико је то тежак и одговоран посао, па користе прилику да скупљају одређене поене. Не бих то назвао ни политиком, већ политикантством. Ни ми нисмо задовољни кад извођач касни са радовима, када се пробијају рокови и настојимо то да доведемо у ред. Али сада видимо колико нам штети одлазак младих и квалитетне радне снаге. Па када у кући нешто поправљамо, мајстори често касне и повећавају се трошкови, а замислите како је кад се ради са милионским инвестицијама. 

 

Омиљена стаза

ГЛАС: Који пројекат је Вама лично најдражи у овом мандату?

САНДИЋ: Много ствари је урађено и тек се планира радити. Велико задовољство представља кад прођем неком улицом, преко Зеленог моста или станем испред нечег у чему сам учествовао и, заиста, је лијеп осјећај да могу рећи да сам био дио тога. Али ако бих морао издвојити један мени посебно драг, онда је то пјешачка и бициклистичка стаза дуж источног транзита.


Похвале сарадницима

ГЛАС: Како бисте оцијенили рад Одјељења на чијем сте челу у протекле три године?

САНДИЋ: Мислим да је заиста за велику похвалу што смо, уз подршку градоначелника, имали, прије свега, храбрости да се упустимо у бројне пројекте који су деценијама чекали да се покрену. Не бих да оцјењујем самог себе, али заиста желим похвалити све своје сараднике и мислим да смо урадили добар посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана