Nenad Talić, direktor Sportskog centra "Borik", za "Glas Srpske": Maradona, Pele i Đoković zajedno u Muzeju sporta

Jelena Stanić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Zamislite samo Maradonu na jednoj strani i Pelea na drugoj. Ne postoji sportista koji je nama i javnosti interesantan, a da neće biti postavljeno nešto njegovo. Posjetioci će moći da vide i potpisanu opremu Novaka Đokovića, od patika, reketa pa do znojnice.

Kazao je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Sportskog centra "Borik" Nenad Talić povodom najavljene izložbe u Muzeju sporta, gdje će biti izloženi predmeti najvećih domaćih, ali i stranih sportskih imena.

- Ova izložba postaviće Banjaluku, ali i cijelu Republiku Srpsku na svjetsku mapu. Uz pomoć kolekcionara, među kojima je i Boris Vrhovac, kao i banjalučkih porodica Limuna Papića, Marijana Beneša i Sredoje Zekanovića, pravimo nešto što će svima nama biti na ponos. Cilj nam je da Sportski centar "Borik" bude resursni centar sporta u gradu i Srpskoj - dodao je Talić.

GLAS: Šta posjetioci mogu još da očekuju od nove izložbe?

TALIĆ: Postavka će biti međunarodnog karaktera u svakom smislu. Imamo predmete popularnih košarkaša Bogdana Bogdanovića, Nikole Jokića, ali regionalnih i svjetskih sportista, Kirila Lazarova, Blanke Vlašić. Biće izloženi i potpisani dresovi Ronalda, Mesija, Tajsona i drugih zvijezda. Ovo će biti svojevrsna "mini-SFRJ" izložba pa ćemo nastojati da postavimo i predmete najznačajnijih sportista svih zemalja regiona.

GLAS: Muzej je otvoren 2020. godine, kada je bilo najteže zbog pandemije virusa korona koja je zahvatila cijeli svijet. Koliko je bilo teško to ostvariti u tako nezahvalnom momentu?

TALIĆ: Muzej sporta pokrenut je iz tekućih sredstava, što mi je bitno. Nismo imali određene grantove iz grada niti druge pomoći planirane u budžetu. Štedjeli smo i, između ostalog, zbog epidemiološke situacije, te smo uspjeli da napravimo savremen muzej sporta. Prošle godine otvorili smo i "Borikov spomenar" u koji se svi oni koji znače u sportu, kulturi, umjetnosti mogu upisati i da ostane njihov trag. Nastojimo da motivišemo sportiste, da vide da se može uspjeti iz Banjaluke, a sa druge strane, želimo da privučemo turiste u grad, ali i u naš centar.

GLAS: Planirano je još oko 20 tematskih izložbi u Muzeju sporta. Kakvi su Vam još planovi za ovu godinu?

TALIĆ: Da, te izložbe biće posvećene ljudima sa ovih prostora koji su bili dio velikih sportskih događaja, a obilježićemo i godišnjice fudbalskog i rukometnog kluba Borac. Volio bih i da osavremenimo fasadu na "Boriku". Naši gosti su hvalili unutrašnjost dvorane i akustiku, kojoj ne odgovara spoljašnjost. Želimo i da osavremenimo stolice. Prijavićemo se na međunarodne projekte, a očekujemo i pomoć ministarstva i grada. Plan nam je i da napravimo najbolju teretanu u gradu.

GLAS: Vaša ustanova je jedna od rijetkih koje su prethodnu godinu završile rezultatom iznad očekivanja, kako ste to uradili?

TALIĆ: Ne možemo 2020. godinu porediti sa 2019, koja je bila sjajna, ali smo proteklu, koja je bila teška za sve, završili bolje od ostalih godina i u svakom smislu. Iako još nije završena finansijska godina, znamo da smo pozitivno završili godinu i nismo probili budžet. Obnovili smo svlačionice, zamijenili bojlere, otvorili najmoderniju kuglanu u regionu sa šest staza  i mnoge druge stvari. Renovirali smo baštu u "Boriku" od novca koji donosi naše ugostiteljstvo, te izbjegli opterećenje gradskog budžeta.

GLAS: Lani je održan 45. turnir u malom fudbalu iako su mnoga slična takmičenja u regiji otkazana. Zašto ste se odlučili na taj potez?

TALIĆ: Razgovarali smo sa ljudima koji su radili na organizaciji i bili su za to da se održi. Mi smo rizikovali, a za uzvrat dobili smo još kvalitetnije ekipe zbog uspjeha iz 2019. godine. Prvi put televizija je direktno prenosila sve utakmice, a bile su strimovane i putem "Jutjuba". Ništa ne bi bilo moguće bez ljudi koji su prepoznali naš kvalitetan rad te nam pomogli i donacijama.

GLAS: Direktor ste "Borika" skoro dvije godine, kakva je Vaša vizija budućnosti kao i unapređenja rada i pozitivnog poslovanja?

TALIĆ: Mnoge stvari finansirane su iz vlastite zarade. Štedjeli smo, a istovremeno punili gradski budžet. Želimo da se takmičimo, radimo, da sami zarađujemo i da to iskoristimo za razvoj objekata. Potrebno je težiti da javne ustanove, koje to, naravno, mogu, traže što više izvora sopstvenog prihoda, a da se odvajaju od budžeta grada, da ga rasterete i otvore nova radna mjesta. Mnoge firme su imale gubitke, ali radom, donacijama prijatelja i klubova uspjeli smo da se izborimo i da nastavimo dalje.

Donacije

GLAS: ABA dva liga nedavno je završena, a sportisti su igrali na renoviranom parketu. To je jedna od vrednijih donacija za SC "Borik"?

TALIĆ: Da, to je najvažnija donacija "Boriku". Jedan dio je nov, a kompletan je izbrušen i prelakiran. ABA dva liga je regionalno takmičenje. Banjaluka je zahvaljujući klubovima Borac i Igokea i nama kao sportskom centru dobila domaćinstvo to­g takmičenja. Ove godine dobili smo nekoliko vrijednih stvari, toteme, jarbole, LED displeje, a imamo obećanje da bismo na ljeto mogli da uradimo i kompletnu restauraciju podova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana