Ненад Талић, директор Спортског центра "Борик", за "Глас Српске": Марадона, Пеле и Ђоковић заједно у Музеју спорта

Јелена Станић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Замислите само Марадону на једној страни и Пелеа на другој. Не постоји спортиста који је нама и јавности интересантан, а да неће бити постављено нешто његово. Посјетиоци ће моћи да виде и потписану опрему Новака Ђоковића, од патика, рекета па до знојнице.

Казао је ово у интервјуу за "Глас Српске" директор Спортског центра "Борик" Ненад Талић поводом најављене изложбе у Музеју спорта, гдје ће бити изложени предмети највећих домаћих, али и страних спортских имена.

- Ова изложба поставиће Бањалуку, али и цијелу Републику Српску на свјетску мапу. Уз помоћ колекционара, међу којима је и Борис Врховац, као и бањалучких породица Лимуна Папића, Маријана Бенеша и Средоје Зекановића, правимо нешто што ће свима нама бити на понос. Циљ нам је да Спортски центар "Борик" буде ресурсни центар спорта у граду и Српској - додао је Талић.

ГЛАС: Шта посјетиоци могу још да очекују од нове изложбе?

ТАЛИЋ: Поставка ће бити међународног карактера у сваком смислу. Имамо предмете популарних кошаркаша Богдана Богдановића, Николе Јокића, али регионалних и свјетских спортиста, Кирила Лазарова, Бланке Влашић. Биће изложени и потписани дресови Роналда, Месија, Тајсона и других звијезда. Ово ће бити својеврсна "мини-СФРЈ" изложба па ћемо настојати да поставимо и предмете најзначајнијих спортиста свих земаља региона.

ГЛАС: Музеј је отворен 2020. године, када је било најтеже због пандемије вируса корона која је захватила цијели свијет. Колико је било тешко то остварити у тако незахвалном моменту?

ТАЛИЋ: Музеј спорта покренут је из текућих средстава, што ми је битно. Нисмо имали одређене грантове из града нити друге помоћи планиране у буџету. Штедјели смо и, између осталог, због епидемиолошке ситуације, те смо успјели да направимо савремен музеј спорта. Прошле године отворили смо и "Бориков споменар" у који се сви они који значе у спорту, култури, умјетности могу уписати и да остане њихов траг. Настојимо да мотивишемо спортисте, да виде да се може успјети из Бањалуке, а са друге стране, желимо да привучемо туристе у град, али и у наш центар.

ГЛАС: Планирано је још око 20 тематских изложби у Музеју спорта. Какви су Вам још планови за ову годину?

ТАЛИЋ: Да, те изложбе биће посвећене људима са ових простора који су били дио великих спортских догађаја, а обиљежићемо и годишњице фудбалског и рукометног клуба Борац. Волио бих и да осавременимо фасаду на "Борику". Наши гости су хвалили унутрашњост дворане и акустику, којој не одговара спољашњост. Желимо и да осавременимо столице. Пријавићемо се на међународне пројекте, а очекујемо и помоћ министарства и града. План нам је и да направимо најбољу теретану у граду.

ГЛАС: Ваша установа је једна од ријетких које су претходну годину завршиле резултатом изнад очекивања, како сте то урадили?

ТАЛИЋ: Не можемо 2020. годину поредити са 2019, која је била сјајна, али смо протеклу, која је била тешка за све, завршили боље од осталих година и у сваком смислу. Иако још није завршена финансијска година, знамо да смо позитивно завршили годину и нисмо пробили буџет. Обновили смо свлачионице, замијенили бојлере, отворили најмодернију куглану у региону са шест стаза  и многе друге ствари. Реновирали смо башту у "Борику" од новца који доноси наше угоститељство, те избјегли оптерећење градског буџета.

ГЛАС: Лани је одржан 45. турнир у малом фудбалу иако су многа слична такмичења у регији отказана. Зашто сте се одлучили на тај потез?

ТАЛИЋ: Разговарали смо са људима који су радили на организацији и били су за то да се одржи. Ми смо ризиковали, а за узврат добили смо још квалитетније екипе због успјеха из 2019. године. Први пут телевизија је директно преносила све утакмице, а биле су стримоване и путем "Јутјуба". Ништа не би било могуће без људи који су препознали наш квалитетан рад те нам помогли и донацијама.

ГЛАС: Директор сте "Борика" скоро двије године, каква је Ваша визија будућности као и унапређења рада и позитивног пословања?

ТАЛИЋ: Многе ствари финансиране су из властите зараде. Штедјели смо, а истовремено пунили градски буџет. Желимо да се такмичимо, радимо, да сами зарађујемо и да то искористимо за развој објеката. Потребно је тежити да јавне установе, које то, наравно, могу, траже што више извора сопственог прихода, а да се одвајају од буџета града, да га растерете и отворе нова радна мјеста. Многе фирме су имале губитке, али радом, донацијама пријатеља и клубова успјели смо да се изборимо и да наставимо даље.

Донације

ГЛАС: АБА два лига недавно је завршена, а спортисти су играли на реновираном паркету. То је једна од вреднијих донација за СЦ "Борик"?

ТАЛИЋ: Да, то је најважнија донација "Борику". Један дио је нов, а комплетан је избрушен и прелакиран. АБА два лига је регионално такмичење. Бањалука је захваљујући клубовима Борац и Игокеа и нама као спортском центру добила домаћинство то­г такмичења. Ове године добили смо неколико вриједних ствари, тотеме, јарболе, ЛЕД дисплеје, а имамо обећање да бисмо на љето могли да урадимо и комплетну рестаурацију подова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана