Одржан традиционални „Васкршњи пикник“

ГС
Одржан традиционални „Васкршњи пикник“

Градоначелник Драшко Станивуковић присуствовао је данас традиционалном бојењу васкршњих јаја у порти Храма Христа Спаситеља, манифестацији коју Град већ трећу годину заредом организује са Колом српских сестара и Хуманитарним удружењем жена „Дуга“.

Том приликом, градоначелник је поручио како овакви догађаји баштине нашу вјеру и традицију, те да наше најмлађе суграђане на овај начин учимо правим и истинским вриједностима.

-Ово је традиционално васкршње дружење које организује Град Бања Лука. Дужни смо да чувамо нашу вјеру, да је истински чувамо, а једини начин за то јесте да учимо своју дјецу истинским вриједностима. Треба да их учимо како да иду у цркву, како Богу да се моле, како да вјерују у себе и једни у друге, те да уче шта је то наша традиција, као и све што се ради данас, на овај дан. Васкрс је један од наших највећих и најрадоснијих празника јер је на овај дан скинута завјеса између једног и другог живота, дан када је живот побједио смрт, када је добро побједило зло – казао је градоначелник.

Нагласио је и то како је наша дужност да се боримо за вјечно добро.

-Увијек треба да имамо инспирацију да стварамо непролазна дјела, да свако од нас буде путоказ онима који нас гледју, који уче од нас, који гледају нас. Треба да будемо људи, да дајемо најбоље од себе. Вјера је спасила наш народ кроз највећа искушења које је имао. Данас је дан када треба да се присјетимо истинских и правих вриједноти, како да чувамо нашу традицију и наше породице – казао је Станивуковић.

Поручио је и то како овакве радионице и оне које су организоване у Парку „Петар Кочић“ треба да науче наше најмлађе суграђане да истински заволе нашу вјеру и обичаје.

-Желим да се захвалим Удружењу „Дуга“ и Колу српских сестара, са којима Град организује безброј догађаја и поклоничких путовања, као и са још неким удуржења који су наше чуваркуће. Сви они баштине вјеру, традицију и обичаје те су неизоставан елемент нашег града – казао је он.

Предсједница Кола српских сестара, Босиљка Хербез поручила је како ово удружење његује традицију и обичаје још од давне 1903. године, откако је удружење и основано.

-Радује ме што се окупљамо већ пар година овдје, редовно учествујемо са Градом у овим активностима и надам се да ћемо ово наставити да радимо заједно. Најбитније је да дјечица свхате ко су и шта су, да треба да будемо посносни. Ми смо богати и нисмо свјесни свог богатства. Радује ме да има доста дејце данас овдје, а ми смо имали и пар радионца, гдје је такође заинтересованост била велика – казала је она.

Предсједница Хуманитарног удружења жена „Дуга“, Слободанка Ристић Гашић поручила је како јој је драго да једна оваква традиција постоји.

-Већ трећу годину, ми свим окупљенима овдје, испред Храма дарујемо кесице за чуваркуће, јер знамо шта оне представљају и колико су нам битне. Нашем удружењеу је драго да псотји једна оваква традиција гдје истинске вриједности преносимо на наше најмлађе – казала је она.

У Парку „Петар Кочић“ одржан традиционални „Васкршњи пикник“.

Наиме, у духу традиције, најмлађи су и овога пута у оквиру „Мале школе декорисања“  имали прилику да декоришу васкршња јаја и покажу своју креативност.

Том приликом Парк „Петар Кочић“ је уређен и декорисан – шарена осликана јаја, пилићи и цвијеће употпунили су прољећну атмосферу, а васкршњи амбијент у Парку осликала је и израдила млада сликарка Александра Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана