Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka: Pojedina preduzeća i institucije "na respiratoru"

A. S.
Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka: Pojedina preduzeća i institucije "na respiratoru"

BANjALUKA - Maratonska sjednica Skupštine grada danas je nastavljena, a odbornici su razmatrali izvještaje gradskih institucija za prošlu i programe rada za ovu godinu, a ovom je prilikom istaknuto da je epidemija virusa korona neke od njih dovela u veoma tešku situaciju.

Između ostalih, razmatrani su izvještaji o radu "Doma zdravlja", Turističke organizacije grada, Banskog dvora i Centra za socijalni rad.

Gradonačelnik Banjaluka Igor Radojičić kazao je da je epidemija virusa korona uticala na poslovanje gradskih preduzeća i ustanova, kojima je, zbog nemogućnosti rada značajno, ugroženo funkcionisanje.

Pojasnio je da je epidemija različito uticala na preduzeća.

- Ako pričamo simbolično, oni koji su bili zdraviji i stabilniji prije epidemije imaju sada "blažu kliničku sliku". Banski dvor i dvorana "Borik", zbog nemogućnosti održavanja događaja u svojim ustanovama, imaju malo jače simptome, dok je "Akvana" "na respirator" i predstoji nam velika borba da spasimo poslovanje tih ustanova i preduzeća – istakao je Radojičić.

Dodao je da se kriza odrazila i na poslovanje komunalnih preduzeća, prije svega "Čistoću" i "Vodovod", jer se naplata njihovih usluga značajno smanjila, dok je "Eko-toplana" godinu završila u plusu.

- Pad javnih prihoda je ogroman i pored toga što je jun nešto bolji nego što smo planirali i usporen je taj rapidni trend opadanja. Trenutno smo na nekih 14 miliona minusa i očekujemo da će on biti oko onih 30 miliona, kako su pokazale i prve projekcije – kazao je Radojičić. Odbornica pokreta "Banjaluka zove" iz redova opozicije Mirna Savić Banjac kazala je da je mnogo zamjerki na rad gradskih ustanova u protekloj godini, a riječi hvale imala je za Banski dvor za koji je istakla da je ponovo postao centar kulture u Banjaluci.

- Razumijemo da je epidemija uticala na poslovanje preduzeća, ali naše zamjerke se odnose na njihov rad u periodu prije virusa. Konkretno, posebno smo kritikovali Centar za socijalni rad koji je pojedinim strankama poslužio kao sredstvo za političku promociju prilikom podjele paketa pomoći najugroženijim, a iskoristili smo priliku u diskusiji da ukažemo na loše poteze i u drugim ustanovama – kazala je Savić-Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana