Настављена сједница Скупштине града Бањалука: Поједина предузећа и институције "на респиратору"

А. С.
Настављена сједница Скупштине града Бањалука: Поједина предузећа и институције "на респиратору"

БАЊАЛУКА - Маратонска сједница Скупштине града данас је настављена, а одборници су разматрали извјештаје градских институција за прошлу и програме рада за ову годину, а овом је приликом истакнуто да је епидемија вируса корона неке од њих довела у веома тешку ситуацију.

Између осталих, разматрани су извјештаји о раду "Дома здравља", Туристичке организације града, Банског двора и Центра за социјални рад.

Градоначелник Бањалука Игор Радојичић казао је да је епидемија вируса корона утицала на пословање градских предузећа и установа, којима је, због немогућности рада значајно, угрожено функционисање.

Појаснио је да је епидемија различито утицала на предузећа.

- Ако причамо симболично, они који су били здравији и стабилнији прије епидемије имају сада "блажу клиничку слику". Бански двор и дворана "Борик", због немогућности одржавања догађаја у својим установама, имају мало јаче симптоме, док је "Аквана" "на респиратор" и предстоји нам велика борба да спасимо пословање тих установа и предузећа – истакао је Радојичић.

Додао је да се криза одразила и на пословање комуналних предузећа, прије свега "Чистоћу" и "Водовод", јер се наплата њихових услуга значајно смањила, док је "Еко-топлана" годину завршила у плусу.

- Пад јавних прихода је огроман и поред тога што је јун нешто бољи него што смо планирали и успорен је тај рапидни тренд опадања. Тренутно смо на неких 14 милиона минуса и очекујемо да ће он бити око оних 30 милиона, како су показале и прве пројекције – казао је Радојичић. Одборница покрета "Бањалука зове" из редова опозиције Мирна Савић Бањац казала је да је много замјерки на рад градских установа у протеклој години, а ријечи хвале имала је за Бански двор за који је истакла да је поново постао центар културе у Бањалуци.

- Разумијемо да је епидемија утицала на пословање предузећа, али наше замјерке се односе на њихов рад у периоду прије вируса. Конкретно, посебно смо критиковали Центар за социјални рад који је појединим странкама послужио као средство за политичку промоцију приликом подјеле пакета помоћи најугроженијим, а искористили смо прилику у дискусији да укажемо на лоше потезе и у другим установама – казала је Савић-Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана