“Mozaiku prijateljstva” potrebna pomoć za izgradnju objekta budućeg socijalnog preduzeća: Skup materijal koči građevinske radove

Tamara Bubnjević
“Mozaiku prijateljstva” potrebna pomoć za izgradnju objekta budućeg socijalnog preduzeća: Skup materijal koči građevinske radove

BANjALUKA - Poskupljenje građevinskog materijala koči izgradnju prvog socijalnog preduzeća u Ramićima, koje osniva Udruženje građana “Mozaik prijateljstva”, a u kojem bi sugrađani slabijeg imovinskog statusa trebalo da učestvuju u proizvodnji organske hrane te preradi tekstila.

Potvrdio je ovo za “Glas Srpske” predsjednik “Mozaika prijateljstva” Miroslav Subašić i dodao da im je trenutno najpotrebnija krovna građa kako bi sanirali krov objekta u kojem već proizvode industrijske krpe.

- Krov kuće je gorući problem, jer prokišnjava. Potrebni su nam crijep, lim, rogovi i željezo kako bi volonteri koji vrijedno rade imali krov nad glavom - rekao je Subašić.

Naglasio je da “Mozaik prijateljstva” nestrpljivo čeka zakon o socijalnim preduzećima koji bi im omogućio legalan, a ne samo volonterski rad.

- Napravljen je i prednacrt zakona, a mi još sve radimo volonterski. Vlada je usvojila prednacrt tog zakona, što je dobro, ali čekamo realizaciju i uslove da se ovakva preduzeća pokrenu u budućnosti - rekao je Subašić.

Dodao je da je ovaj model funkcionisanja socijalnog preduzeća rasprostranjen širom Evrope, te da je neophodno da zaživi i kod nas.

- Naši volonteri su iscrpljeni i želimo da krenemo u sopstvenu proizvodnju što prije. Budućnost je proizvodnja organske hrane koja će se naći na policama u marketima i u javnoj kuhinji. Zamislite da odete u prodavnicu i da znate da su sugrađani slabijeg imovinskog statusa proizveli tu hranu, da kupite tri-četiri upakovana paradajza ili neko drugo povrće. Ovim modelom bismo omogućili ne samo korist za naše udruženje već bi i stanovništvu bila dostupna zdrava hrana - ispričao je Subašić.

Dodao je da su već nabavili pet mašina za obradu industrijskih krpa.

- “Mozaik prijateljstva” kroz projekat “Hljeb od tekstila”, uz prepoznatljive žute kontejnere, nabavlja sirovinu, a u Ramićima već siječemo tekstil i pravimo industrijske krpe. Stvari koje su uništene siječemo i novcem koji dobijemo od tih krpa zapravo kupujemo hljeb - kazao je Subašić.

Rekao je da je u javnoj kuhinji svaki dan nova “bitka”, jer je hrana poskupjela, a cijene i dalje skaču.

- Svaki dan pred nama su novi izazovi. Kako nabaviti krompir, piletinu, luk…? Problem je velika potrošnja namirnica. Na primjer, za jedan obrok ide deset kilograma luka. Ipak, i u ovim teškim vremenima uspijevamo da podijelimo stotine obroka svakog dana - kazao je Subašić.

Sadnice

Miroslav Subašić je istakao da se približavaju cilju od 500 skupljenih sadnica voća.

- Prikupili smo do sada 300 sadnica voća, a cilj nam je da ih imamo 500. Želimo da što prije počnemo sa organskom proizvodnjom voća i povrća. Kada postavimo sve plastenike, biće nam potreban i motokultivator sa priključcima, kao i mašine za obrađivanje zemlje i voćnjaka - rekao je Subašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana