“Мозаику пријатељства” потребна помоћ за изградњу објекта будућег социјалног предузећа: Скуп материјал кочи грађевинске радове

Тамара Бубњевић
“Мозаику пријатељства” потребна помоћ за изградњу објекта будућег социјалног предузећа: Скуп материјал кочи грађевинске радове

БАЊАЛУКА - Поскупљење грађевинског материјала кочи изградњу првог социјалног предузећа у Рамићима, које оснива Удружење грађана “Мозаик пријатељства”, а у којем би суграђани слабијег имовинског статуса требало да учествују у производњи органске хране те преради текстила.

Потврдио је ово за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић и додао да им је тренутно најпотребнија кровна грађа како би санирали кров објекта у којем већ производе индустријске крпе.

- Кров куће је горући проблем, јер прокишњава. Потребни су нам цријеп, лим, рогови и жељезо како би волонтери који вриједно раде имали кров над главом - рекао је Субашић.

Нагласио је да “Мозаик пријатељства” нестрпљиво чека закон о социјалним предузећима који би им омогућио легалан, а не само волонтерски рад.

- Направљен је и преднацрт закона, а ми још све радимо волонтерски. Влада је усвојила преднацрт тог закона, што је добро, али чекамо реализацију и услове да се оваква предузећа покрену у будућности - рекао је Субашић.

Додао је да је овај модел функционисања социјалног предузећа распрострањен широм Европе, те да је неопходно да заживи и код нас.

- Наши волонтери су исцрпљени и желимо да кренемо у сопствену производњу што прије. Будућност је производња органске хране која ће се наћи на полицама у маркетима и у јавној кухињи. Замислите да одете у продавницу и да знате да су суграђани слабијег имовинског статуса произвели ту храну, да купите три-четири упакована парадајза или неко друго поврће. Овим моделом бисмо омогућили не само корист за наше удружење већ би и становништву била доступна здрава храна - испричао је Субашић.

Додао је да су већ набавили пет машина за обраду индустријских крпа.

- “Мозаик пријатељства” кроз пројекат “Хљеб од текстила”, уз препознатљиве жуте контејнере, набавља сировину, а у Рамићима већ сијечемо текстил и правимо индустријске крпе. Ствари које су уништене сијечемо и новцем који добијемо од тих крпа заправо купујемо хљеб - казао је Субашић.

Рекао је да је у јавној кухињи сваки дан нова “битка”, јер је храна поскупјела, а цијене и даље скачу.

- Сваки дан пред нама су нови изазови. Како набавити кромпир, пилетину, лук…? Проблем је велика потрошња намирница. На примјер, за један оброк иде десет килограма лука. Ипак, и у овим тешким временима успијевамо да подијелимо стотине оброка сваког дана - казао је Субашић.

Саднице

Мирослав Субашић је истакао да се приближавају циљу од 500 скупљених садница воћа.

- Прикупили смо до сада 300 садница воћа, а циљ нам је да их имамо 500. Желимо да што прије почнемо са органском производњом воћа и поврћа. Када поставимо све пластенике, биће нам потребан и мотокултиватор са прикључцима, као и машине за обрађивање земље и воћњака - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана