Inicijativa “Od otpada do posla”: Čišćenjem životne sredine do zarade

Ilijana Božić
Inicijativa “Od otpada do posla”: Čišćenjem životne sredine do zarade

Inicijativa “Od otpada do posla”, koju je pokrenula firma “Elektrotim”, imaće dvostruki značaj za stanovnike grada, jer će biti očišćena životna sredina, a onima koji žele da rade i socijalno ugroženim kategorijama biće omogućeno da dođu do zarade.

Kompanija “Elektrotim”, koja se bavi izradom rasvjete i ukrasa, nastoji da riješi problem pomenutog otpada recikliranjem plastike i njenim iskorišćavanjem u korisne svrhe.

Direktor preduzeća Zoran Kiza istakao je da je glavni cilj projekta da otpad u što većoj mjeri bude upotrijebljen za izradu dekorativne rasvjete i novogodišnjih ukrasa.

- Za ovu godinu je planirano da bude prikupljeno oko 90.000 plastičnih boca i proizvedeno 500 ukrasa od otpadnog materijala - rekao je Kiza.

Naglasio je da su značaj ovog projekta prepoznali u Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti Republike Srpske, usvojivši program projekta “Od otpada do posla”.

- Fond je obezbijedio dio potrebnih finansijskih sredstava, u iznosu od 40.000 KM za realizaciju ove ideje. Dio novca je namijenjen za kupovinu TNC mašine, koja nam je neophodna, a ostatak će biti uložen u izradu gradskih ukrasa, koji se koriste tokom praznika ili novogodišnjih proslava - rekao je Kiza.

Istakao je da je u toku početna faza te da ovo preduzeće i fond treba da potpišu ugovor.

 - Želimo da se u ovaj posao uključi što veći broj stanovnika, jer ćemo na taj način pokušati da osvijestimo javnost o značaju životne sredine. Cilj nam je da ljudi shvate da se od jednog upotrijebljenog materijala, koji je veliki zagađivač prirode, može napraviti nešto novo i korisno - rekao je Kiza i naglasio da je zamišljeno da projekat bude sproveden i u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Iz ove kompanije namjeravaju da uključe socijalno ugrožene kategorije društva, čime bi omogućili zapošljavanje stanovništva, koje bi bilo angažovano na prikupljanju plastične ambalaže i njene obrade.

“Ja građanin”

Učenici Ekonomske škole osmislili su predavanje u okviru projekta “Ja građanin” da bi upoznali javnost sa problemom koji stvara plastični otpad. Učesnica projekta Sonja Pavić kazala je da je jedini izlaz otvaranje fabrika reciklaže.

- Bilo bi idealno da recimo građani plate benzin na benzinskoj pumpi odbačenom plastikom ili starom plastičnom ambalažom. Potom bi pume prodavale plastiku fabrikama reciklaže i na taj način dolazile bi na isto kao da su gorivo prodavale za novac - rekla je Pavićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana