Иницијатива “Од отпада до посла”: Чишћењем животне средине до зараде

Илијана Божић
Иницијатива “Од отпада до посла”: Чишћењем животне средине до зараде

Иницијатива “Од отпада до посла”, коју је покренула фирма “Електротим”, имаће двоструки значај за становнике града, јер ће бити очишћена животна средина, а онима који желе да раде и социјално угроженим категоријама биће омогућено да дођу до зараде.

Компанија “Електротим”, која се бави израдом расвјете и украса, настоји да ријеши проблем поменутог отпада рециклирањем пластике и њеним искоришћавањем у корисне сврхе.

Директор предузећа Зоран Киза истакао је да је главни циљ пројекта да отпад у што већој мјери буде употријебљен за израду декоративне расвјете и новогодишњих украса.

- За ову годину је планирано да буде прикупљено око 90.000 пластичних боца и произведено 500 украса од отпадног материјала - рекао је Киза.

Нагласио је да су значај овог пројекта препознали у Фонду за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Републике Српске, усвојивши програм пројекта “Од отпада до посла”.

- Фонд је обезбиједио дио потребних финансијских средстава, у износу од 40.000 КМ за реализацију ове идеје. Дио новца је намијењен за куповину ТНЦ машине, која нам је неопходна, а остатак ће бити уложен у израду градских украса, који се користе током празника или новогодишњих прослава - рекао је Киза.

Истакао је да је у току почетна фаза те да ово предузеће и фонд треба да потпишу уговор.

 - Желимо да се у овај посао укључи што већи број становника, јер ћемо на тај начин покушати да освијестимо јавност о значају животне средине. Циљ нам је да људи схвате да се од једног употријебљеног материјала, који је велики загађивач природе, може направити нешто ново и корисно - рекао је Киза и нагласио да је замишљено да пројекат буде спроведен и у другим локалним заједницама у Републици Српској.

Из ове компаније намјеравају да укључе социјално угрожене категорије друштва, чиме би омогућили запошљавање становништва, које би било ангажовано на прикупљању пластичне амбалаже и њене обраде.

“Ја грађанин”

Ученици Економске школе осмислили су предавање у оквиру пројекта “Ја грађанин” да би упознали јавност са проблемом који ствара пластични отпад. Учесница пројекта Соња Павић казала је да је једини излаз отварање фабрика рециклаже.

- Било би идеално да рецимо грађани плате бензин на бензинској пумпи одбаченом пластиком или старом пластичном амбалажом. Потом би пуме продавале пластику фабрикама рециклаже и на тај начин долазиле би на исто као да су гориво продавале за новац - рекла је Павићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана