Grad neće ostati bez grijanja

  Miloš Vasiljević
Grad neće ostati bez grijanja

BANjALUKA - Građani su ogorčeni najavama "Eko toplana" da bi od 1. januara mogao biti sporan nastavak sezone grijanja, zbog čega je ovo preduzeće zatražilo poskupljenje usluga od čak 59 odsto, ali prvi čovjek grada uvjerava sugrađane da se takav scenario neće desiti.

Iz preduzeća "Eko toplane" juče su saopštili da je od Nove godine neizvjestan nastavak sezone grijanja zbog poskupljenja energenata, kao i kompletnog poslovanja, te da je gradu ponovo upućen zahtjev za povećanje cijena.

- Ukoliko nadležni i ovaj put odbiju zahtjev "Eko toplana", očekujemo ili odobrenje novih subvencija ili kombinaciju povećanja cijena i subvencija, s obzirom na to da su ovo jedini načini da se ne ugroze sezona grijanja i poslovanje preduzeća - rekli su iz "Eko toplana".

Enormno poskupljenje grijanja zgrozilo je većinu stanovnika najvećeg grada Srpske. Mještanin Obilićeva Darko Matić kaže za "Glas" da bi ovo bila kap koja bi prelila čašu, dodajući da je neprihvatljivo da to bude u mjeri od skoro 60 odsto.

- Čuo sam ovu informaciju iz medija. U svim poskupljenjima ovo bi nas dokrajčilo. Pozivam još jednom sve nadležne na razum, te da imaju obzira kolika je inflacija i kriza - rekao je Matić.

Njegova sugrađanka Desanka Popović je istakla da ne može ni zamisliti ovakav scenario.

- Redovno izmirujem sve režije, što nije nimalo lako kada se zna kolike su penzije. Sigurna sam da većina mojih komšija ne bi mogla da izdvaja još više novca za grijanje, jer i ovako jedva sastavljamo kraj s krajem. Narod nema plata, penzija, a cijene se samo povećavaju - kazala je ona.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kategorično je naglasio da Banjaluka neće ostati bez grijanja. Prema njegovim riječima, zahtjevi "Eko toplana" su neutemeljeni i nerealni.

- Neodgovornim ponašanjem uprava preduzeća "Eko toplane" bespotrebno stvara paniku. Najaviti da je grijanje ugroženo i to bez odluke Upravnog odbora i konsultacije sa gradom, koji je suvlasnik 49 odsto, krajnje je neozbiljno i neodgovorno prema gradu i građanima - rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je pojasnio da iz preduzeća "Eko toplane" gradu nisu dostavili nikakve argumente za povećanje cijene od čak  59 odsto.

- To je neprihvatljivo. Tako se ne vodi preduzeće, zato razmišljamo i o traženju ostavki - rekao je Stanivuković naglasivši da, uprkos brojnim izazovima, Banjaluka neće ostati bez grijanja.

Predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" Dušan Srdić rekao je da bi eventualno povećanje cijena grijanja za gotovo 60 odsto bilo veliki namet i udar na budžete stanovnika grada na Vrbasu.

Napominje da se Banjalučani već suočavaju sa brojnim poskupljenjima, te da bi gradske vlasti trebalo da formiraju odgovarajuće savjetodavno tijelo koje bi u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u Srpskoj odlučivalo o uslugama od opšteg ekonomskog interesa.

- U radu tog tijela trebalo bi da učestvuju i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača. Time bi se ostvarilo i pravo potrošača da se čuje njihov glas - rekao je Srdić.

Subvencije

Iz "Eko toplana" su podsjetili da je još u martu upućen zahtjev gradu za korigovanje cijena krajnjim potrošačima.

- Nakon što smo dobili negativan odgovor, nastavili smo da poslujemo u otežanim okolnostima - istakli su iz ovog preduzeća.

Podsjećaju da je grad tada "Eko toplanama" odobrio subvenciju od dva miliona KM iako je, kako kažu, do kraja godine bila potrebna subvencija od četiri miliona KM, od kojih je za sada isplaćen jedan milion.

- Ova subvencija bila je djelimično rješenje. Kako je u međuvremenu došlo do dodatnih povećanja svih troškova, a "Eko toplane" su do sada uspijevale da prebrode krizu iz sopstvenih rezervi koje su potrošene, došli smo u situaciju da sa ovakvim stanjem nećemo biti u mogućnosti da poslujemo nakon 31. decembra 2022. godine - naglasili su oni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana