Град неће остати без гријања

  Милош Васиљевић
Град неће остати без гријања

БАЊАЛУКА - Грађани су огорчени најавама "Еко топлана" да би од 1. јануара могао бити споран наставак сезоне гријања, због чега је ово предузеће затражило поскупљење услуга од чак 59 одсто, али први човјек града увјерава суграђане да се такав сценарио неће десити.

Из предузећа "Еко топлане" јуче су саопштили да је од Нове године неизвјестан наставак сезоне гријања због поскупљења енергената, као и комплетног пословања, те да је граду поново упућен захтјев за повећање цијена.

- Уколико надлежни и овај пут одбију захтјев "Еко топлана", очекујемо или одобрење нових субвенција или комбинацију повећања цијена и субвенција, с обзиром на то да су ово једини начини да се не угрозе сезона гријања и пословање предузећа - рекли су из "Еко топлана".

Енормно поскупљење гријања згрозило је већину становника највећег града Српске. Мјештанин Обилићева Дарко Матић каже за "Глас" да би ово била кап која би прелила чашу, додајући да је неприхватљиво да то буде у мјери од скоро 60 одсто.

- Чуо сам ову информацију из медија. У свим поскупљењима ово би нас докрајчило. Позивам још једном све надлежне на разум, те да имају обзира колика је инфлација и криза - рекао је Матић.

Његова суграђанка Десанка Поповић је истакла да не може ни замислити овакав сценарио.

- Редовно измирујем све режије, што није нимало лако када се зна колике су пензије. Сигурна сам да већина мојих комшија не би могла да издваја још више новца за гријање, јер и овако једва састављамо крај с крајем. Народ нема плата, пензија, а цијене се само повећавају - казала је она.

Градоначелник Драшко Станивуковић категорично је нагласио да Бањалука неће остати без гријања. Према његовим ријечима, захтјеви "Еко топлана" су неутемељени и нереални.

- Неодговорним понашањем управа предузећа "Еко топлане" беспотребно ствара панику. Најавити да је гријање угрожено и то без одлуке Управног одбора и консултације са градом, који је сувласник 49 одсто, крајње је неозбиљно и неодговорно према граду и грађанима - рекао је Станивуковић.

Градоначелник је појаснио да из предузећа "Еко топлане" граду нису доставили никакве аргументе за повећање цијене од чак  59 одсто.

- То је неприхватљиво. Тако се не води предузеће, зато размишљамо и о тражењу оставки - рекао је Станивуковић нагласивши да, упркос бројним изазовима, Бањалука неће остати без гријања.

Предсједник Удружења потрошача "Реакција" Душан Срдић рекао је да би евентуално повећање цијена гријања за готово 60 одсто било велики намет и удар на буџете становника града на Врбасу.

Напомиње да се Бањалучани већ суочавају са бројним поскупљењима, те да би градске власти требало да формирају одговарајуће савјетодавно тијело које би у складу са Законом о заштити потрошача у Српској одлучивало о услугама од општег економског интереса.

- У раду тог тијела требало би да учествују и представници удружења за заштиту потрошача. Тиме би се остварило и право потрошача да се чује њихов глас - рекао је Срдић.

Субвенције

Из "Еко топлана" су подсјетили да је још у марту упућен захтјев граду за кориговање цијена крајњим потрошачима.

- Након што смо добили негативан одговор, наставили смо да послујемо у отежаним околностима - истакли су из овог предузећа.

Подсјећају да је град тада "Еко топланама" одобрио субвенцију од два милиона КМ иако је, како кажу, до краја године била потребна субвенција од четири милиона КМ, од којих је за сада исплаћен један милион.

- Ова субвенција била је дјелимично рјешење. Како је у међувремену дошло до додатних повећања свих трошкова, а "Еко топлане" су до сада успијевале да преброде кризу из сопствених резерви које су потрошене, дошли смо у ситуацију да са оваквим стањем нећемо бити у могућности да послујемо након 31. децембра 2022. године - нагласили су они.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана