Teatar se protivi svemu što je krvavo i neljudsko

Ilijana Božić
Teatar se protivi svemu što je krvavo i neljudsko

BANjALUKA - Misija nas dramaturga, čuvara vatre prosvjetiteljstva, još od pojavljivanja prvog glumca na prvoj bini jeste da budemo u prvim redovima suprotstavljanja svemu što je ružno, krvavo i neljudsko. Mi se borimo protiv toga svime što je lijepo, čisto i ljudsko. Mi, i niko drugi, imamo mogućnost da širimo život.

Riječi su ovo egipatske glumice Samihi Ajub kojoj je ove godine pripala čast da uputi tradicionalnu poruku povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta koji se proslavlja 27. marta od 1962. godine.

- Nestabilnost je direktan proizvod onoga kroz šta naš svijet prolazi na planu konflikta, ratova i prirodnih katastrofa koje su imale razarajuće efekte ne samo na naš materijalni svijet već i na naš duhovni svijet i unutrašnji mir - navela je Ajubova u poruci.

Ocijenila je da je cijeli svijet postao grupa izolovanih ostrva ili kao brodovi koji plove po horizontu punom magle, dok svaki od njih diže jedra i plovi bez navođenja, ne vidjevši ništa na horizontu što bi moglo da ga navodi.

- Ali, uprkos tome, nastavlja da plovi nadajući se da će pronaći sigurnu luku u kojoj će se moći skrasiti nakon dugog lutanja usred zaglušujućeg mora. Mi nikada nismo bili bolje povezani nego što smo danas, ali, u isto vrijeme, nikada nismo bili nesložniji i udaljeniji no što smo danas. Tu leži dramski paradoks koji nam nameće savremeni svijet. Uprkos tome, čemu svi svjedočimo, na polju pripajanja u protoku informacija i modernoj komunikaciji koja je srušila sve barijere geografskih granica, konflikti i tenzije kojima svijet svjedoči prelaze granicu logičke percepcije i stvaraju, unutar tog prividnog pripajanja, fundamentalno odstupanje koje nas udaljava od istinske suštine ljudskosti u svom najjednostavnijem obliku - napisala je Ajubova.

Pozorište je u svojoj prvobitnoj suštini, kako je istakla, čisto ljudski čin koji se zasniva na istinskoj suštini ljudskosti, a to je sam život.

- Kao što je rekao Konstantin Stanislavski, veliki pionir pozorišta: “Nikada nemoj dolaziti u pozorište u prljavim cipelama. Skinite prašinu i blato napolju. Ostavite sve svoje male brige, razmirice, sitne teškoće - sve stvari koje uništavaju vaš život i odvlače vam pažnju od umjetnosti - zajedno sa svojom odjećom, na ulazu u pozorište”. Kada se popnemo na binu, penjemo se živeći samo jedan život, život jednog živog bića, ali taj život može da se podijeli i umnoži u mnogo drugih života koje iznosimo u svijet tako da i on oživi, napreduje i širi svoj miris drugima - istakla je Ajubova.

Naglasila je da to što u svijetu pozorišta rade dramaturzi, reditelji, glumci, scenografi, pjevači, muzičari, koreografi i tehnička podrška, to što svi rade bez izuzetka, čin je stvaranja života koji nije postojao prije nego što su stupili na scenu.

- Taj život zaslužuje da ga vodi brižna ruka, da ga zagrle grudi pune ljubavi, da ga razumije toplo srce i da mu zdrav razum da razloge zbog kojih treba da nastavi naprijed i da preživi. Ne pretjerujem kada kažem da je to što mi radimo na bini čin samog života i stvaranja života ni iz čega, kao sjaj u tami koji obasjava mrak noći i daje mu toplinu. Mi smo ti koji dajemo životu raskoš. Mi smo ti koji ga oličavamo - objasnila je Ajubova.

Ona je pozvala kolege da se ujedine, da viknu iz sveg glasa, te da njihove riječi probude savjest svijeta i da potraže izgubljenu suštinu čovjeka unutar nas samih, čovjeka koji je slobodan, tolerantan, saosjećajan i nježan.

Početak

Međunarodni pozorišni institut inicirao je 1961. godine Svjetski dan pozorišta koji se obilježava od 1962. Svake godine centri Međunarodnog pozorišnog instituta i međunarodna pozorišna zajednica obilježavaju ga 27. marta. Datum je uzet prema otvaranju sezone “Pozorišta nacija” u Parizu 1962. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana