“Crvena voda” na Teatar festu: Slom porodice u lavirintu lošeg sistema

Ilijana Božić
Foto: NPRS

BANjALUKA - Predstava „Crvena voda” Hrvatskog narodnog kazališta Split odigrana je druge takmičarske večeri na 26. Teatar festu „Petar Kočić” koji se održava u Narodnom pozorištu Republike Srpske, a sve pohvale idu ansamblu za sjajnu izvedbu ovog velikog komada.

Predstava je rađena prema istoimenom romanu Jurice Pavičića, a u režiji Ivice Buljana, a kako se čini, ovogodišnji žiri neće imati lak zadatak. 

Priča kreće u dnevnom boravku jedne naizgled sasvim obične porodice dok se na televiziji emituje serija „Bolji život” uz svima dobro poznatu matricu koja publiku vraća na kraj osamdesetih godina prošlog vijeka, u godine kada i počinje drama koju gledamo na sceni. Predstava „Crvena voda” prikazuje ubistvo mlade djevojke u malom mjestu pored Splita. 

Naime, sedamnaestogodišnja djevojčica nestala je jedne septembarske subote 1989. godine nakon ribarske fešte na dalmatinskoj obali. 

Policijska potraga nije davala nikakve rezultate i dok je jedna porodica proživljavala najveću tragediju, u pozadini priče desio se pad jednog sistema, velike društvene promjene i rat koji su u zaborav bacili nestanak mlade djevojke. Brat i otac jedini su tražili Silvu. 

Posmatrajući njihovu potragu, posmatramo sve što se desilo za tri decenije na ovim prostorima. Sjajni su režiserski potezi Ivice Buljana u ovoj predstavi koja će se dugo pamtiti.

Svaki dijalog, pokret i zvuk  vode nas kroz lavirint osjećanja, sukoba i pitanja koja prožimaju društvo u kojem svi živimo. Lavina osjećanja budi se u gledaocu, ali i pitanja o sistemu i društvu koje se ne mijenja nabolje. Glumica Nives Ivanković koja igra Vesnu, majku stradale djevojčice, nosi cijelu predstavu tako snažno i neustrašivo, a nad njenim prvim slomom slama se i publika. 

Govoreći o svojoj junakinji Nives Ivanković je istakla da je Vesnina krivica u tome što je uništila svoje drugo dijete.

- U toj ljubavi, u tom ludilu, u nemogućem bijegu od te boli, ona je zarobila i zaustavila život svoga sina, ali i suprugov i svoj - rekla je Ivankovićeva.

„Crvena voda” prikazuje surovu stvarnost koja se često skriva iza fasada. Scene su postavljene tako da stvaraju atmosferu napetosti i tjeskobe koja se prenosi na gledaoce. Likovi majke, oca i brata preminule djevojke složeni su i na svakom od njih vidimo teret tuge, krivice i straha. 

Iako na početku predstave, na TV ekranu u dnevnoj sobi jedne sasvim obične porodice gledamo seriju „Bolji život”, shvatamo da se njima taj bolji život za kojim svi težimo nikada nije desio. Njihov život je stao pred tragedijom u kojoj su se utopili kao u crvenoj vodi.  

To je naglašeno i scenografijom, jer iako prolaze godine, u dnevnom boravku se ne mijenja nijedan detalj, nijedan komad namještaja. Sve stoji. Ova predstava dovodi nas do pitanja ko smo zapravo mi i ko su ti ljudi oko nas s kojima dijelimo život.

ANSAMBL

Uz Nives Ivanković u predstavi „Crvena voda” igraju Nikola Ivošević, Stipe Radoja, Ana Marija Veselčić, Goran Marković, Donat Zeko, Nenad Srdelić, Stipe Jelaska, Mijo Jurišić, Marjan Nejamšić Banić, Andrea Mladinić, Katarina Romac, Luka Čerjan, te Zdravko Vukelić. Umjesto Arijane Čuline u Banjaluci je igrala Bruna Bebić Tudor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana