Predstava “Ništa nećemo zaboraviti” na Teatar festu: Sjećanje ispliva uprkos torturama

Ilijana Božić
Foto: NPRS

BANjALUKA - Predstava “Ništa nećemo zaboraviti” Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja odigrana je treće takmičarske večeri na 26. Teatar festu “Petar Kočić”, koji se održava u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Komad je rađen po motivima romana “Kanjec filjma” i “Ista priča” Vere Cenić, a u režiji Juga Đorđevića. Dramatizaciju potpisuje Tijana Grumić.

Predstava počinje jugoslovenskom rodoljubivom pjesmom “Juglosavijo”, koja djeluje veoma ironično pred pričom o ženama koje su prošle torturu na Golom otoku koju posmatramo na sceni.

Naime autorka pomenutih romana Vera Cenić bila je prva Vranjanka doktor nauka koja je preživjela Goli otok. Ipak ovaj komad nije priča o Veri nego o jednom teškom vremenu u kojem je živjela, a koje je bilo okrutno, posebno prema ženama.

Tekst predstave “Ništa nećemo zaboraviti” Tijane Grumić istražuje uzroke i posljedice življenja u sredini koja kažnjava. Priča kreće 1948. godine i od rezolucije Informbiroa koja izaziva nepovjerenje u Jugoslaviji, progone, hapšenja i lažne optužbe za špijunažu.

Tako dolazi do optuživanja glavne junakinje Bele za saradnju sa neprijateljem, zbog odlaska u bioskop u Domu sovjetske kulture, bahatih saslušanja i odvođenja u logor na Golom otoku.

Detaljno posmatramo svu torturu koju je zajedno sa drugim ženama prošla na Golom otoku, jer sa 19 godina nije željela da revidira stav. Detaljno je prikazana Marija Jelić, zapovjednica ženskog logora, koja je bila nemilosrdna.

To je prvi dio predstave, dok u drugom dijelu posmatramo kako nam se plasira jedna sasvim drugačija istina. Predstava je rađena u formi u kojoj preovladavaju narator i monolozi, a s obzirom na to da traje tri i po sata, bila bi efektnija da su pojedine scene sažete.

Priča koju komad donosi objašnjava nam da ukoliko ne znamo ko su oni koji žive s nama, teško da ćemo se sjećati mrtvih.

Donosi priču o traumama koje su nastale u jednoj državi koja više ne postoji i postavlja pitanja o tome je li lakše zaboraviti nego sjećati se. Ipak, replika u predstavi kaže da to sjećanje ispliva kao voda koja uvijek nađe put, a na našim prostorima ima mnogo vode.

Prema riječima Tijane Grumić čini se da je zaboravljanje u čovjekovoj prirodi.

- Dok god ima onih koji odbijaju da zaborave - zaključila je Grumićeva.

ANSAMBL

Noseću ulogu u predstavi igra glumica Jelena Filipović. Uz nju su na sceni Radmila Đorđević, Žetica Dejanović, Milena Stošić, Anica Petrović, Anđela Vlajković, Bojan Jovanović, Marko Petričević, Marko Nikolić te Nikola Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana