"Sterijino pozorje": "Mali ratovi i kabine Zare" u takmičarskom programu

I.B.
"Sterijino pozorje": "Mali ratovi i kabine Zare" u takmičarskom programu

NOVI SAD- U takmičarski program 69. "Sterijinog pozorja" najprestižnijeg pozorišnog festivala u Srbiji uvrštena je predstava "Mali ratovi i kabine Zare" Narodnog pozorišta Republike Srpske rađene u režiji Ivice Buljana, a po tekstu Vide Davidović.

Selektorka "Sterijinog pozorja" Ana Tasić saopštila je da je u procesu selekcije bilo 70 predstava iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Srbije. Konačan repertoar čini sedam predstava u Takmičarskom programu i tri u Međunarodnoj selekciji "Krugovi".

- Takmičarski program specifičan je po tome što sve tri praizvedbe savremenih originalnih dramskih tekstova, Milana Ramšaka Markovića, Tanje Šljivar i Vide Davidović, dolaze iz pozorišta van Srbije, iz Kranja i Ptuja "Kišni dan u Gurliču", Varaždina "Režim isceljenja" i Banjaluke "Mali ratovi i kabine Zare". Ovu činjenicu treba, pre svega, shvatiti kao afirmaciju srpske drame i potvrdu misije "Sterijinog pozorja" da promoviše domaću dramaturgiju i izvan granica naše zemlje-navela je Tasićeva.

Govoreći o predstavi "Mali ratovi i kabine Zare" istakla je da je drama Vide Davidović veoma vrijedna, stilski osobena, u fragmentarnoj formi, kroz preplitanje vremenskih tokova, u predratnom i posljeratnom vremenu.

-Britkim, sočnim i poetski probojnim jezikom, postavlja važne teme (post)ratnih trauma, suočavanja sa gubitkom bližnjih, generacijskih sukoba, emigracije, usamljenosti, ali i (zlo)upotrebe seksualnosti, telesnosti. Bitno se otvara i problem anoreksije, kao projekcije želje da se ostane večno mlad, da se izbriše seksualnost, ili da se živi na rizičnoj granici sa ukidanjem života-navela je Tasićeva.

Dodala je da se stilizovana radnja odvija na simbolički efektno i intrigantno dizajniranoj pozornici, određenoj prepoznatljivim Denićevim ironičnim stilom, (anti)reklamama i diskretnim video projekcijama, i slamom po kojoj likovi višeznačno hodaju, leže, porađaju se, postoje, asketski ili nalik životinjama.

-Kostimografska rešenja Ane Savić Gecan takođe bitno oživljavaju vizuelni plan igre, vrlo razgranatim, blago kičastim rešenjima koja razbuktavaju magiju mladalačkog zanosa. Reditelj Buljan radnju vodi sebi svojstvenim jezikom naglašene senzualnosti, kipteće energije i poetske stilizacije, koji autentično scenski otelotvoruje sećanja na traume i istovremene želje da se živi kao da stvarnost ne postoji. Kao u pesmi Belog Dugmeta "Ćiribiribela", čiji stihovi postaju slamke spasa likovima, uhvaćenima u vrtlozima ratova, političkih i ličnih-dodala je ona.

U takmičarskom programu su i komadi "Bilo jednom u Novom Sadu" Novosadskog pozorišta, "Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878" Narodnog pozorišta Subotica, "Brod za lutke" Narodnog pozorišta Bitolj,  te "Očevi i oci" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Međunarodni program "Krugovi" čine tri vrijedne predstave iz Hrvatske i BiH. Riječ je o komadima "Moji tužni monstrumi" Gradskog dramskog kazališta Gavela iz Zagreba, "Crvena voda" HNK iz Splita i "Ljubičasto" Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Slogan 69. Pozorja "(Post)apokaliptične svetlosti pozornica" u najvećoj mjeri se odnosi na predstave koje su donijele praizvedbe savremene drame, ali zapravo sve produkcije, i u Takmičarskom programu, i u "Krugovima" komuniciraju sa njim u većoj ili manjoj meri. Slogan odražava potrage protagonista za djelićima razdrobljenih identiteta u (post)apokaliptičnom vremenu, poslije košmara ili u košmaru koji i dalje lokalno i globalno živimo, nakon oporavljanja od eks-jugoslovenskih ratova, tranzicija, pandemije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana