"Стеријино позорје": "Мали ратови и кабине Заре" у такмичарском програму

И.Б.
"Стеријино позорје": "Мали ратови и кабине Заре" у такмичарском програму

НОВИ САД- У такмичарски програм 69. "Стеријиног позорја" најпрестижнијег позоришног фестивала у Србији уврштена је представа "Мали ратови и кабине Заре" Народног позоришта Републике Српске рађене у режији Ивице Буљана, а по тексту Виде Давидовић.

Селекторка "Стеријиног позорја" Ана Тасић саопштила је да је у процесу селекције било 70 представа из Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније, Мађарске и Србије. Коначан репертоар чини седам представа у Такмичарском програму и три у Међународној селекцији "Кругови".

- Такмичарски програм специфичан је по томе што све три праизведбе савремених оригиналних драмских текстова, Милана Рамшака Марковића, Тање Шљивар и Виде Давидовић, долазе из позоришта ван Србије, из Крања и Птуја "Кишни дан у Гурличу", Вараждина "Режим исцељења" и Бањалуке "Мали ратови и кабине Заре". Ову чињеницу треба, пре свега, схватити као афирмацију српске драме и потврду мисије "Стеријиног позорја" да промовише домаћу драматургију и изван граница наше земље-навела је Тасићева.

Говорећи о представи "Мали ратови и кабине Заре" истакла је да је драма Виде Давидовић веома вриједна, стилски особена, у фрагментарној форми, кроз преплитање временских токова, у предратном и посљератном времену.

-Бритким, сочним и поетски пробојним језиком, поставља важне теме (пост)ратних траума, суочавања са губитком ближњих, генерацијских сукоба, емиграције, усамљености, али и (зло)употребе сексуалности, телесности. Битно се отвара и проблем анорексије, као пројекције жеље да се остане вечно млад, да се избрише сексуалност, или да се живи на ризичној граници са укидањем живота-навела је Тасићева.

Додала је да се стилизована радња одвија на симболички ефектно и интригантно дизајнираној позорници, одређеној препознатљивим Денићевим ироничним стилом, (анти)рекламама и дискретним видео пројекцијама, и сламом по којој ликови вишезначно ходају, леже, порађају се, постоје, аскетски или налик животињама.

-Костимографска решења Ане Савић Гецан такође битно оживљавају визуелни план игре, врло разгранатим, благо кичастим решењима која разбуктавају магију младалачког заноса. Редитељ Буљан радњу води себи својственим језиком наглашене сензуалности, киптеће енергије и поетске стилизације, који аутентично сценски отелотворује сећања на трауме и истовремене жеље да се живи као да стварност не постоји. Као у песми Белог Дугмета "Ћирибирибела", чији стихови постају сламке спаса ликовима, ухваћенима у вртлозима ратова, политичких и личних-додала је она.

У такмичарском програму су и комади "Било једном у Новом Саду" Новосадског позоришта, "Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878" Народног позоришта Суботица, "Брод за лутке" Народног позоришта Битољ,  те "Очеви и оци" Народног позоришта у Београду.

Међународни програм "Кругови" чине три вриједне представе из Хрватске и БиХ. Ријеч је о комадима "Моји тужни монструми" Градског драмског казалишта Гавела из Загреба, "Црвена вода" ХНК из Сплита и "Љубичасто" Камерног театра 55 из Сарајева.

Слоган 69. Позорја "(Пост)апокалиптичне светлости позорница" у највећој мјери се односи на представе које су донијеле праизведбе савремене драме, али заправо све продукције, и у Такмичарском програму, и у "Круговима" комуницирају са њим у већој или мањој мери. Слоган одражава потраге протагониста за дјелићима раздробљених идентитета у (пост)апокалиптичном времену, послије кошмара или у кошмару који и даље локално и глобално живимо, након опорављања од екс-југословенских ратова, транзиција, пандемије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана