Predstava “Eling” odigrana na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet”: Borba marginalaca sa teretom življenja

Milanka Mitrić
Predstava “Eling” odigrana na Međunarodnom festivalu glumca “Zaplet”: Borba marginalaca sa teretom življenja

BANjALUKA - Odmetnici od društva, ljudi koji se ne uklapaju u kalupe, koji imaju probleme i ne znaju da se nose s njima, labilni pojedinci suočeni sa izazovima življenja, u borbama sa sobom i drugima oživljeni su u drami “Eling”.

U ovom komadu na crnohumoran način prikazana je tragičnost svakodnevice. Kroz različite situacije, te izazove sa naizgled preteškim stvarima, anksioznim napadima panike, nemogućnošću odvajanja od ljušture sigurnosti i izlaska u svijet, prikazane su ličnosti koje se teško prilagođavaju okolini i drugima.

Drama “Eling”, rađena po tekstu britanskog autora Sajmona Benta, oživljena je na sceni Gradskog pozorišta “Jazavac” u okviru treće takmičarske večeri 11. Međunarodnog festivala glumca “Zaplet”. 

U ovom komadu Satiričkog kazališta “Kerempuh”, u režiji Hrvoja Korbara, glume: Marko Makovičić, Filip Detelić, Luka Petrušić, Velimir Čokljat i Ksila Barat-Bastaić.

Dramatizacija komada rađena je po djelu norveškog pisca Ingvara Ambjornsena.

Glumcem večeri, po izboru publike, proglašen je Marko Makovičić, koji je utjelovio glavnog lika, odnosno Elinga, marginalca naviknutog na život u izolaciji, koji ima problema sa sobom i sa svijetom, nakon majčine smrti. On je na sceni, u pomalo beketovskom maniru, oživio različite situacije, izazove koje su pred njim, te prikazao problematiku neuklopljenosti, odvojenosti od svijeta, nemogućnosti komunikacije, kao i ozbiljnu problematiku koja se tiče anksioznosti.

- Bavili smo se situacijom i onim što je meni problematično u toj situaciji. To je uticalo i na fizikus i na glasovne stvari. Stegnutost, utegnutost, njegov način reakcije na probleme koje u tom trenutku ne može prevazići, sve je uticalo i na njegov glas. Kako on pređe preko nečega što misli da ne može, onda pređe jednu stepenicu i što se glasa tiče. Ne svana, nego iznutra, u pokušaje rješavanja tih situacija - rekao je Makovičić.

U situacijama koje su prikazane on, zajedno sa Kjelom, kojeg upoznaje u psihijatrijskoj ustanovi, a kasnije živi s njim u stanu, pokušava da preskoči sopstvene granice i da se izbori sa ogromnim teretom bivstvovanja.

Glumica Ksila Barat-Bastaić, koja je u ovom komadu odglumila sve ženske uloge, objasnila je da su u samom djelu ženske uloge bile malo plošne i bile su samo neki pomoćni segment za replike glavnih likova, a da su oni u ovom komadu pokušali to da promijene.

- Kroz rad smo proširili uloge i udahnuli više života u te uloge. Veliki mi je izazov bio, najizazovnije mi je bilo posmatrati dva pojedinca koja se bore sa svojim anksioznostima, i jesu vrsta katalizatora kroz koje progovara naša sopstvena neprilagođenost svijetu - rekla je Barat-Bastaić.

Nakon igranja ovog komada, publika je imala priliku da prisustvuje razgovoru sa glumcem Filipom Šovagovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana